Отбелязаха 20 години от откриването на къщата-музей "Димитър Пешев" в Кюстендил

Снимки: Община Кюстендил

През 2023 година предстоят множество национални чествания, във връзка с 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Отбелязаха 20 години от тържественото откриване на къщата-музей "Димитър Пешев" в Кюстендил.  Къщата-музей съхранява единствената експозиция в България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи.

На юбилейното събитие присъстваха представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите "Шалом" в България и гости от Израел. Сред гостите бяха и представители на Министерство на външните работи на Р България.

Поздравителни адреси за годишнината изпратиха президентът Румен Радев, посланикът на държавата Израел Йорам Елрон и директорът на Дипломатическия институт към МнВР Таня Михайлова.

Събитието бе организирано от Община Кюстендил и Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов". В него участие взеха децата от ВГ "Калпазани", с ръководител Лили Александрова. В празничното слово бяха прочетени стихове на кюстендилския поет от еврейски произход Симчо Исаков и откъси от писмото на Димитър Пешев, което преобръща историческите събития през март 1943 г.

За ролята на кюстендилци в спасяването на хилядите български евреи по време на Втората световна война и експозицията в къщата-музей "Димитър Пешев" говори доц. д-р Ангел Джонев, който е и нейн автор.

Архиерейският наместник на кюстендилска духовна околия Архимандрит Исаак поздрави присъстващите на събитието и подчерта важната роля на църквата в това значимо и със световна стойност дело на българската държава.

Сред гостите на събитието бе и зам.-председателят на организацията на евреите "Шалом" в България, който в емоционална реч изказа своята благодарност и тази на целия еврейски народ за хилядите спасени животи от българското гражданство, начело с петимата кюстендилци Димитър Пешев, Иван Момчилов, Асен Суйчмезов, Петър Михалев и Владимир Куртев.

През 2023 година предстоят множество национални чествания, във връзка с 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Част от Инициативния комитет, създаден с Решение на Министерски съвет тази година е и кметът на Община Кюстендил. По този повод Регионалният исторически музей в града и Община Кюстендил подготвят богата програма от чествания за юбилейното събитие, като неин основен акцент ще бъде бележитата дата 9 март.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK