От Яне, през "Мис Стоун" до пловдивския съд - петното на Роженския манастир

Снимка на четник, Infomreja.bg

Тази година се навършват 115 години от Илинденско-Преображенско въстание.

Във време, когато във всички градове отдадоха почит на загиналите във въстанието четници и мирно население, Роженският манастир стана обект на посегателство което възкреси имената на Яне, Чернопеев и четата – имена, които без срам мога да кажа, че днес децата не знаят.

Над манастира трябва да се гледа не само като религиозно звено, но и на изключителна историческа и културна ценност, която е оцеляла и до днес. Някъде зад стените на манастира се крие чудотворността на Божията майка, там е сниман част от филма „Време разделно“, съхранени са стенописи, които изобразяват филологическото наследство на един древен език.

Не това оцениха обаче онези личности, влезли в обителта, за да намерят злато. Именно това съкровище разбуни духовете и отклони вниманието, че бе прекрачена границата – тук не говорим за традиционното престъпление да бъдат откраднати пари и и икони от манастира, а да бъде копано в него – в търсене на неизвестното.

 Има ли злато? Първо отговаря Окръжната прокуратура в Благоевград, според чийто говорител Весела Стоилова се сочи следното:

 „Една от легендите гласи, че в Роженския манастир е бил скрит част от откупа за Мис Стоун, взет от четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев”, допълни Стоилова.

През 1901 г. от американците са поискани 25 000 турски лири. С част от парите са закупени 7500 пушки за Илинденското въстание. Останалите жълцити са скрити в манастира.

ИНФОМРЕЖА се свърза с Тодорка Маркова, която е историк по професия и краевед. Запозната е с аферата „Мис Стоун“.

„За първи път чувам за подобно злато, дори съм учудена!“, казва Маркова.

Нека разкажем накратко как едни пари са събрани за една кауза, която днес децата изучават като една от най-героичните редом с Априлското въстание.

След като Княжество България е свободно, Македонският край остава под шапката на османската империя. ВМРО е организацията, която се слави като защитник на населението и може би бъдещ освободител.

Финансите за оръжие основно не стигат. Организацията е изправена пред трудни времена и преди 1901 г. са правени планове за пленяване на богати личности, за които да се търси откуп. В това число влиза и Фердинанд. Отвличането и откупа стават фикс идея за четниците и са реализирани няколко неуспешни опита. Последният – успешен. В местността Подпрената скала през август 1901 г. е пленена госпожа Елена Стоун и нейната колежка Катерина Цилка.

Елена Стоун е американска мисионерка, пристигнала в Банско съвсем скоро. Цилка е така да се каже асистент на Стоун в мисионерската ѝ дейност. Катерина е родом от Банско, но е омъжена за албанец.

Сред хората, които пленяват двете дами, едната от които носи бебе – Цилка, е Яне Сандански. Той е наричан по-късно в записките на Цилка – Добрият човек.

„Целта на аферата е да се търси откуп от 25 000 златни турски лири, но сумата не е събрана. Четниците държат в плен вече 6 месеца двете жени и новороденото. Те скитат основно около Горна Джумая, село Сушица, село Влахи, Предела, но не можем да говорим със сигурност за Рожен! Парите, които са дадени за откуп са 14 500 златни турски лири. Уговорка за размяната е направена в Тодевия хан в Банско, но там избухва умишлен пожар и отклонява вниманието. Парите много тихо са предадени в така наречената Граченова къща. Парите са отишли по предназначение за закупуване на оръжие“, категорична е Маркова.

В спомените си мис Елена Стоун разказва за високия морал и интелигентност на похитителите си. Стоун споделя още, че четниците са се лишавали от храна, за да има за похитените – към тях нечовешко отношение не е имало.

Нечовешкото остава у онези, които повярваха, че някъде из стените на Роженския манастир е скрит остатък от пари. Де да имаше такъв, то той щеше да спомогне за благото на тогавашната кауза, а не на днешната алчност.

По казуса се произнесе и Неврокопският митрополит Серафим. Това, което се отличава в думите му е:

Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях. За тях ще кажем и ние по примера на св. архидякон Стефан: „Господи, прости им, не знаят какво вършат”.

Философски ако се замислим – да, незнанието води до беззаконие и престъпността.

Дори и законът не пожела да разгледа делото в Сандански. То бе пренасочено в Пловдив.

44-годишният адвокат Стефан Матеев и 21-годишният обвиняем остават в ареста, нареди съдът.

Непълнолетните, на 16 и 17 г., са с мярка под надзор на инспектор от детска педагогическа стая.

А сега накъде?

Баба Захаринка, за която разказа ИНФОМРЕЖА, твърди, че за злато не е чула. На местно ниво изникна информация, че иманярите объркали манастира – трябвало да отидат в храм „Света Петка“ край Златолист.

Остава петното. Този манастир вече няма да бъде Роженския – с чудотворната икона, а онзи, със завързания поп и трите камъка, изкопани от стената.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка на Катерина Цилка и Елена Стоун, Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK