От днес до 15-и юли ГКПП "Промахон" частично затваря за туристи

Снимка: https://travel.gov.gr/#/form

Тези, които имат издадени преди това сертификати, ще могат да преминат

От сряда, 15 юли 2020 г. в 06.00 ч. всички пътуващи, влизащи в Гърция по несъществени причини през ГКПП Промахон, са задължени да представят след пристигане отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция.

Пътуващите трябва да бъдат лабораторно тествани с RT-PCR на орофарингеален или назофарингеален тампон.

Само пътниците, които носят сертификат за отрицателен резултат от RT-PCR тест, ще могат да влязат в страната. Сертификатите трябва да бъдат написани на английски и да съдържат името и паспорта / националния идентификационен номер на пътника.

Лабораториите, които извършват RT-PCR тестване, трябва да бъдат:

а. Национални референтни лаборатории

б. Национални здравни лаборатории или

в. Частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Сертификати, които не отговарят на горните критерии, няма да бъдат приемани. Подправянето на удостоверения се наказва от гръцкото законодателство.

Пътуващите все още ще трябва да попълнят своя формуляр за PLF и може да бъдат подложени на случайни тестове при пристигане на гръцката граница.

За да бъдат приложени тези промени, PLF системата няма да бъде налична за пътуване през Промахон до вторник, 00:01 часа. Пътуващите, които вече са издали своите формуляри за PLF, все още ще могат да преминат граничния пункт Промахонас, но пътници без формуляр за PLF няма да бъдат допуснати да влязат и трябва да отложат пътуването си за сряда на 15 юли.

Останалите сухопътни гранични станции остават затворени за несъществени пътувания.

Ето и официалният текст от МнВР:

Посолството на Република Гърция в България ни информира, че във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ  QR код, няма да бъде наличен за пътуване през ГКПП „Кулата-Промахон“ до 14 юли 2020 г., вторник, 00:01 часа.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли.

Гръцкото посолство информира също, че новите правила влизат в сила на 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта, а не както бе съобщавано до сега -  от 14 юли. Припомняме, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция.

Гръцкото посолство уточни днес, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в  национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

За улеснение на българските граждани МВнР публикува списък с лицензираните лаборатории у нас за извършване на тестове за коронавирус, който е достъпен на официалния ни сайт, както и на сайтовете на посолството ни в Атина и на Генералното консулство в Солун на следните линкове:

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK