От 15 юни Гърция ще отвори окончателно границите си

Снимка: Infomreja.bg

Борисов проведе телефонен разговор с Мицотакис

Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура, защото това означава по-добри условия за бизнес, туризъм и търговия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис.

Диалогът между държавите в нашия регион трябва да бъде по-активен, за да се създават възможности за развитието на инфраструктурните и енергийните връзки в региона. „Добрите пътища и транспортните проекти ще бъдат предпоставка за привличане на инвестиции и икономически просперитет“, отбеляза министър-председателят Борисов. 

В хода на разговора беше изразено очакване за премахване на всички пречки пред свободното движение на граждани между България и Гърция, съобразено с епидемичната обстановка. Двамата лидери изтъкнаха задоволство от активната работа на ресорните министерства по отношение на договаряне на стъпките за безопасно рестартиране на туризма. От 15 юни Гърция ще отвори окончателно границите си за свободно преминаване. 

Като положителна стъпка за икономиките на двете страни беше посочено осигуреното функциониране на „зелените“ транспортни коридори. 

„Пандемията КОВИД-19 е доказателство, че миграционният натиск към Европа изисква колективен отговор на Европейския съюз. Като държава членка на предна линия България поема пълна отговорност за контролиране на външните граници чрез сътрудничество със съседните страни – Гърция и Турция“, акцентира в хода на разговора премиерът Борисов. Пред Кирякос Мицотакис българският министър-председател Борисов отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на ЕС и припомни, че България винаги е настоявала за установяване на всеобхватен механизъм за управление на миграцията на основата на справедлив баланс между отговорност и солидарност между държавите членки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK