Осветиха новите два пожарни автомобила на РС ПБЗН-Гоце Делчев (снимки)

снимки: infomreja.bg

Свещеници от Неврокопската света митрополия направиха тържествен водосвет и поръсиха със светена вода двата нови специализирани и високопроходими пожарни автомобила, които гоцеделчевската противопожарна служба получи от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

За здраве и успехи със светена вода бяха поръсени както началниците, така и всички огнеборци и гости. Освен пожарникарите от Гоце Делчев и областта, на тържествения водосвет присъстваха директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Пармаков, началникът на ГПУ - Гоце Делчев комисар Илия Сораджиев, кметовете на общините Гоце Делчев и Гърмен - Владимир Москов и Минка Капитанова, заместник-кметът на Гоце Делчев Валери Сарандев и доайенът огнеборец, вече пенсионер, Живко Димитрушев.

"Това са два чисто нови противопожарни автомобила с пълно оборудване и пригодени за горски пожари във високопланински райони. На област Благоевград са предоставени общо 14 специализирани автомобила. По Оперативна програма "Околна среда" и по други европейски програми осъществяваме модернизиране и осъвременяване на наличната техника и оборудване за гасене на пожари и извършване на спасителни дейности", заяви комисар Пармаков.

Той допълни, че през последната година в тази сфера са постигнати значителни резултати, дължащи се основно на работата по усвояване на средства от европейските фондове чрез кандидатстване и фиансиране на проекти.

Противопожарната служба в Гоце Делчев вече разполага с четири специализирани автомобила за гасене на пожари както в горската част на региона, така и за битови инциденти в обслужваните от местните огнеборци населени места в четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Началникът на РС ПБЗН - Гоце Делчев гл. инспектор Росен Сердарев заяви, че с получените автомобили ведомството вече е обезпечено откъм техника и кадри, с което се увеличават възможностите за бързи действия при потушаване на огнени стихии.

Според правилата след получения сигнал за наличие на пожар или бедствена ситуация, дежурните екипи трябва да са тръгнали към мястото на инцидента в рамките на минута. Сердарев коментира още, че новата техника е особено полезна за планинските райони, тъй като само с високопроходими автомобили огнеборците могат да достигнат до труднодостъпни терени.

"Тази година природата е благосклонна с честите валежи от дъжд и за момента пожарната обстановка в Благоевградска област е спокойна. Проблемът е, че от обилните валежи са прораснали големи треви, които предполагат пожари след като изсъхнат. Затова не само ние, но и гражданите трябва да са с повишено внимание и при нужда да подават своевременно сигнали на тел. 112", заяви още комисар Георги Пармаков.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK