Осигурено е финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“

Снимка: МРРБ

Захранването на Варна от деривация „Китка“ няма да доведе до поскъпване за потребителите

През бюджета на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас. Изготвени са графици, за да може да стане максимално бързо. Това съобщи в областния град днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

С изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, а не само за 2021 г. и напомни, че през 10-15 години има периоди на цикличност със засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир “Камчия” са били сходни с настоящите. За Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация „Китка“.

За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна. Има вече подписани договори, обществена поръчка. Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на вода от деривация “Китка”, подчерта Нанков. И добави, че е разработен механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора. Това ще даде възможност поне 2 месеца по-дълго Бургаска област да черпи вода от яз. „Камчия“.

Осигуряването на вода за питейни нужди за хората е приоритет, подчерта Николай Нанков и обърна внимание на ангажираността на регионалното министерство към темата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK