Още трима с морбили, 9-месечно бебе е заразено

Снимка: Infomreja.bg

СРЗИ съобщава за два случая на морбили. Касае се за майка на 19 г. и детето ѝ на 2 г. от кв. "Христо Ботев" в София.

И майката и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград.

РЗИ-Софийска област, съобщава за 9-месечно бебе, от с. Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница, София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. Христо Ботев.

И трите лица не са имунизирани. В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.

Към днешна дата Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили.

МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK