Още едно диво прасе с чума

Снимка: pixabay.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира втори случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра.

Дивото прасе с необичайно поведение бе открито и отстреляно на 24. октомври 2018 г. в близост до граничното съоръжение с Румъния. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в същия район, в съответствие с действащото законодателство.

Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. 

Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация  свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени  най-вече към дивата популация.

БАБХ апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK