Още един смъртен случай от фалшивата ракия в Якоруда

Снимка: Infomreja.bg

Нова жертва на фалшивия алкохол в Якоруда. В болницата в Благоевград е починал единият от докараните в тежко състояние след отравянето - 40-годишният Рефат Тупев, събщи БНТ. Така починалите от метиловия алкохол станаха петима.

Други седем са настанени в Отделението по реанимация на Благоевградската болница. Тяхното състояние се подобрява и няма опасност за живота им. Днес Окръжния съд в Благоевград реши да остави в ареста Тайфи Мекльов, от когото отровените мъже са си купили алкохола.

В съдебната зала Мекльов каза, че е невинен и че никога не е продавал ракия. По думите му, отровният метилов алкохол бил донесен от негов приятел, който обаче е сред починалите вече. Докато пили не усетили ракията да има странен вкус. Според Мекльов след като приключила сбирката на мъжете някои от тях си взели за вкъщи от отровния алкохол и вероятно с него са почерпени още хора.

Мекльов беше доведен в съдебната зала под засилена полицейска охрана. Пред съдията задържаният разказа, че неговият приятел Юсуф е донесъл туба с пет литра домашна ракия, която според него не е отровна.

Според адвоката на задържания Иван Попниколов, той е невинен и вярва, че това ще се докажа по време на разследването.

Според наблюдаващия прокурор, обаче имало събрани достатъчно доказателства, че ракията е била продадена от Мекльов на починалите по-късно трима души, които пък я предложил на гостите си, дошли за колене на прасето. Предстои прокуратурата да установява дали изветите количества ракия от дома на Мекльов са същите, от които са пили починалите. Настанените в реанимацията мъже ще дадат показания, когато състоянието им се подобри, казаха още от прокуратурата.

Хората в Якоруда се страхуват, че от метиловият алкохол може да има още натровени.

От Агенция „Митници" казаха, че в Якорудско няма регистриран нито един казан за варене на ракия. След Нова година от агенцията ще започнат проверки на всички казани за ракия в цялата страна.

Според прокуратурата има доказателства, че Мекльов е продавал ракия, но не и че я е произвеждал. Лекарите съветват хората, които са си купували от неговата ракия да не я пият. Наложената мярка на Мекльов може да се обжалва на 5 януари пред Софийския апелативен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Съдба17:46 - 30.12.2015
Прочетох внимателно коментарите... За съжаление подкрепям мнението на znaesh... Там от много отдавна малките момчета и момичета си пийват ( макар че това вече е тенденция за цялата страна), и то солидно. Фукат се с това кой повече е изпил. Не се задоволяват с две, три ракии, а пият до несвяст...Няма по-големи пияници от там. Аз съм от района, и съм учил там, но за толкова години познавам само 2-а, които не близват алкохол. Не знам как да определя това, което се е случило: жесток урок за хората там, от която да си вземат поука. Искренно скърбя и съчувствам на близките на починалите
Мемати16:00 - 30.12.2015
Жалко,че когато имаше смъртни случаи във Франция всички се потресохте,но когато е за българския народ не ви пука.Надявам се всевишния да ви го връща многократно
Росица14:24 - 30.12.2015
Как е възможно да мислите така, бе, прости и тъпи Ганьовци! Кка може в дни на смирение, на милосърдие и проповядване на обич да пишете тези неща. Не познавате тези хора, но сте готови да съдите само защото са различни от вас. Вие сте долна сган, нямаща нищо общо с човешкия вид. Бог да прости починалите.
Росица14:18 - 30.12.2015
Просто съм възмутена от това, което сте писали. Боклуци сте всички вие, които сте писали това. Прости ганьовци, срам ме е, че съм българка.

FACEBOOK