Още две незаконни къщи паднаха в Гърмен, роми стягат протести

Снимка: Infomreja.bg, архив

Тази сутрин в ромския квартал в Гърмен бяха съборени още две къщи. Пез покрив над главата остана евангелисткият пастор Иван Айдаров и на брат му Асен Айдаров. Блъскането на двете сгради започна малко след 6 часа и след час и половина от тях не остана нищо.

На 29 юни бяха съборени първите 4 от незаконните 124 постройки в „Кремиковци”, в понеделник паднаха още 4 къщи. С последните 2 съборените сгради в гетото край Гърмен станаха общо 10. Според уверенията на МРРБ, трябва да бъдат съборени и останалите 114 къщи, въпреки че ромите категорично отказват да бъдат настанени в други обществени и частни сгради. Засега не е ясно къде ще прекарат наближаващата зима останалите без покрив над главата деца и възрастни. Повечето от тях се настаняват при близки и съседи в махалата.

За нас няма живот, отнемат ни бъдещето, каза пасторът. Айдаров обясни, че купил земята за над 1300 лева и строил дома си в продължение на 20 г. Имотът има и удостоверение за търпимост, издадено от общината.

„23 години съм пастор, тези месеци спирах ромите да се бунтуват срещу българите. Настоявах за мир, а ето докъде ме докара този мир. Вече не ме слушат. Искат да протестират, да се бунтуват. Ще има протести в четвъртък и тук, и в София, очакваме подкрепа от всички роми от страната. Ще се блокират и пътища”, предупреди Айдаров. Повечето роми са настръхнали и готови на крайни действия, но други вече са съгласни да им дадат нови жилища, след като отказваха до момента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK