Осем земни труса тази нощ, два от тях с епицентър до Благоевград

снимки: infomreja.bg

Осем земни труса са регистрирани към 5.30 часа тази нощ в Югозападна България по данни на Европейския сеизмологичен център.

Силно земетресение с магнитут 5.7 по Рихтер е усетено на територията на цялата страна точно в 3 ч. след полунощ.

Епицентърът на труса е бил на 6 километра северозападно от Перник и на 25 километра западно от София, с дълбочина 10 километра.

В 3.23 ч. е бил регистриран втори трус със сила 3,1 по скалата на Рихтер.

Точно 20 минути по-късно - в 3,43 ч. е отчетен още един трус със сила 3,8 по Рихтер, с епицентър 2 километра от Батановци, 5 километра от Радомир и 30 километра от столицата.

Следващият земен трус е регистриран в 3, 49 часа с магнитут 2.8 по Рихтер. Този път епицентърът е на 6 километра от Симитли и на 12 километра от Благоевград.

Само 7 минути по-късно е отчетен пореден трус с магнитут 3 по Рихтер на 7 километра от Благоевград и с дълбочина 20 километра.

В 4,30 часа е регистрирано земетресение с магнитут 4.7 по Рихтер на 2 километра от Перник с дълбочина 5 километра.

В 5,11 часа е последвал нов трус с магнитут 2.9 на 17 километра северозападно от Разлог с дълбочина 23 километра.

Последното регистрирано засега земетресение е станало в 5,13 часа с магнитут 4.4 по Рихтер на 3 километра източно от Перник с дълбочина 10 километра.

Въпреки среднощния час, в благоевградския квартал "Еленово" десетки напуснаха апартаментите си в жилищните блокове и излязоха навън.

Случайно или не, минути след земетресението на паркинга до бл. 6 в квартала избухна лек автомобил "Фиат пунто". Собственикът му - млад мъж, обясни пред пожарникарите, че след като усетил земетресението, излязъл на терасата и видял, че колата му гори.

Екип огнеборци успя да потуши пожара, лекият автомобил е почти изгорял.

Причините за инцидента тепърва ще се изясняват.

Масова психоза от земетресенията заля и социалната мрежа Фейсбук, където горещо се коментираше всеки трус. Мнозина дори предвещаваха края на света.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK