Осем ромчета от гърменския квартал "Кремиковци" с Хепатит А се лекуват в МБАЛ "Иван Скендеров", 7 вече са изписани

Снимка: Infomreja.bg

Осем са децата от ромския квартал „Кремиковци“, които в момента са на лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Други седем са били изписани преди дни след проведеното им лечение, съобщиха от болничното заведение в града.

Всички постъпили за лечение деца с  Хепатит А са от ромския квартал „Кремиковци“ в Гърмен, уточниха гоцеделчевските медици. Те поясниха, че наличието  на тези случаи не може да се смята за епидемия, но огнището на заболяването е именно в гърменския ромски квартал.

"От общо заразените 15 деца само едно е посещавало училище, друго от заразените пък отдавна е било спряно от детската градина в Гърмен, съобщиха още вчера от администрацията на СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Гърмен.

Заради многото ромски деца, които посещават гърменското училище и с оглед притесненията на родителите на другите деца от зарази и болести, в учебното заведение в Гърмен отдавна е въведена практиката за дезинфекциране със силни разтвори няколко пъти в седмицата на коридорите, класните стаи и сервизните помещения, както и на физкултурния салон, увериха от СУ "Св. св. Кирил и Методий".

"По предписание на Регионалната здравна инспекция в Благоевград след установяването на заразените деца общинската администрация в Гърмен е предприела почистване на квартала. Дезинфекция е извършена в къщите, в които живеят болните деца, както и в целия квартал", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Според запознати, освен лошата хигиена сред ромската общност в квартала и голямата мръсотия, в която живеят местните, възможна причина за заразата може да е и водата, която пият от собствени водоизточници и изворни води покрай хотелските комплекси.

Заразата се предава чрез фекално-устен път, като източник е само болният човек. Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. По време на активното си размножаване за определен период от време вирусът се намира в големи количества и в кръвта на болния. Именно затова е налице и предаването на вируса от човек на човек.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK