Организират безплатно обучение за монтьори на фотоволтаици в Бобов дол

Снимки: „Грийнпийс“ – България

Безплатен курс за придобиване на професионална квалификация по част от професия „Монтьор на фотоволтаични инсталации“ ще се проведе в Бобов дол. В обучението, което започва през април, могат да се включат 7 души, като организатори са „Грийнпийс“ – България и Сдружение „Център за енергийни решения“.

Курсът е част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за справедлив енергиен преход отвъд въглищата. Фокусът на кампанията е насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата, и участието на хората в този процес.

Именно затова обучението се организира в близост до територията на ТЕЦ „Бобов дол“, която е една от най-старите и замърсяващи инсталации в страната. Този и други подобни региони до голяма степен са зависими от залязващата в национален и световен мащаб въглищна индустрия.

По тази причина е необходимо да бъдат изработени от отговорните институции подробни и дълговременни планове за нови инвестиции, за преквалификация на местните жители, за рекултивация на териториите, използвани от въглищната индустрия.

Завършването на обучението дава възможност за професионална реализация като монтьор на фотоволтаични системи на територията на целия Европейски съюз.

След успешно завършване курсистите ще получат Удостоверение за професионална квалификация по част от професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK