Организаторът на снощния протест за Катуница е един от биячите на двамата роми в Благоевград

Николай Йовев, на снимките долу: Гергана Моралиева /говорител на ОД МВР/, комисар Георги Костов - директор на ОД МВР, Елка Атанасова - ръководител на Окръжна прокуратура, снимки: infomreja.bg

21-годишният Николай Йовев от с. Микрево е един от нападателите на двамата роми в Благоевград, съобщиха на пресконференция директорът на благоевградската полиция комисар Георги Костов и шефът на Окръжната прокуратура Елка Атанасова.  

„След снощния инцидент за 24 часа са задържани 14 младежи. Някои от тях вече са освободени. До момента има един установен извършител“, каза комисар Костов.

Досъдебното произодство е образувано в късните часове вчера. „След извършения оглед на мястото на инцидента, иззетите веществени доказателства, резултатите от съдебномедицинските експертизи и сведенията на разпитаните до момента седем души, е установено по безспорен начин участието в побоя на 21-годишния Николай Йовев“, заяви Елка Атанасова.

Йовев е задържан за 72 часа. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Уличеният в извършване на престъплението е с чисто криминално минало.  

И от прокуратурата, и от полицията отказаха да съобщят дали побойникът е участвал в проведения вчера в Благоевград мирен протест в защита на жителите на с. Катуница, въпреки че по данни на пострадалите – Костадин Тодоров и сина му Цветан, един от нападналите ги вчера младежи е носел мегафон.

В крайна сметка се оказа, че задържаният за побоя Николай Йовев е основен организатор на протестите, които се провеждат през последните няколко дни в Благоевград.

Работата по установяване и на други младежи, съпричастни към нанесения побой над двамата роми продължава. „До момента не разполагаме с информация нападателите да са част от организирана група или да са действали по политически или расови подбуди“, каза още Елка Атанасова.

36-годишният Костадин Тодоров и 20-годишният му син, които са от ромски произход, са били нападнати и бити към 20.30 ч. вчера на ул. "3 март", докато разлепвали плакати за предстоящо гостуване на фолк певица в местна дискотека. Инцидентът предизвика напрежение в благоевградската "Предел" махала. Научили за инцидента, стотици роми се отправиха към центъра на града, но след намесата на полицията бяха върнати обратно в квартала.

"Хората в ромския квартал бяха уплашени, снощи имаше немалко фалшиви обаждания на тел. 112 от "Предел" махала за нападения на въоръжени скинари и за палеж на къщи, но успяхме да овладеем ситуацията и да се справим с масовата психоза, предизвикана от побоя над двамата роми", каза директорът на благоевградската полиция.

 

КОМЕНТАРИ

вс18:47 - 04.10.2011
абе вие май си бъркате по дупките с тоя, аре гръмни се
сс09:12 - 04.10.2011
ей ти с петолъчката в главата хубаво ли ти е като си бъркаш в дупето а ,и не ми говори кой колко умствен багаж има као гледам твоя май хич го няма а за възпитание да не говорим къде си тръгнал да коментираш човек когото не познаваш бе мършо ей заради такива тини като теб сме на това дередже мишок скапан
сс09:08 - 04.10.2011
ей ти с петолъчката в главата хубаво ли ти е като си бъркаш в дупето а ,и не ми говори кой колко умствен багаж има као гледам твоя май хич го няма а за възпитание да не говорим къде си тръгнал да коментираш човек когото не познаваш бе мършо ей заради такива тини като теб сме на това дередже мишок скапан
вс12:04 - 02.10.2011
с въпрос номер 6 е достатъчно да ти се определи диагнозата. и определено повече данъци плащам от такива като теб, компютърни мишки които по цял дн висите пред компютъра и не сте сваршили работа за 5 ст.

FACEBOOK