Орбан поиска ЕС да не решава за преговорите с Украйна и да не я финансира

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шарл Мишел е напуснал Унгария "с празни ръце"

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз следващата седмица да се избегне каквото и да е решение за започване на преговори за членство, съобщи "Ройтерс".

Лидерите ще разгледат препоръка на Европейската комисия от ноември, с която тя смята, че Киев като цяло е готов за старт на преговорите, като има да изпълни още няколко ангажимента със срок до март 2024 г.

Орбан постави искането си в писмо в понеделник до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което се казва, че ЕС не трябва да променя и бюджета си, за да осигури допълнително 50 млрд. евро за военна, финансова и икономическа помощ за Украйна до 2027 г.

"С уважение ви призовавам да не каните Европейския съвет да вземе решение по тези въпроси през декември, тъй като очевидната липса на консенсус неизбежно ще доведе до провал. Европейският съвет трябва да избегне този контрапродуктивен сценарий в името на единството, нашето най-важно предимство", пише унгарският премиер.

Говорител на Мишел отказа да коментира писмото. Но други страни от ЕС ясно дадоха да се разбере, че искат да обсъдят перспективите за членство на Украйна и предложението за бюджет на срещата на върха, която се провежда в Брюксел на 14 и 15 декември.

Дипломати от страни от ЕС, които подкрепят Украйна, изразиха загриженост, че липсата на споразумение относно преговорите за членство и финансова помощ на срещата на върха ще бъде голям политически удар за Киев в разгара на войната, пише "Ройтерс".

Ако Орбан все пак реши да се възползва от правото на вето на Унгария по двата въпроса, може да се наложи нова среща на върха на ЕС в началото на следващата година.

В момента в проекта за заключения от срещата идната седмица, върху който работят дипломатите, гласи: "Европейският съвет решава да започне преговори за присъединяване с Украйна и с Молдова."

За Грузия се казва, че ще получи статут на кандидат за членство в ЕС "при условие", че изпълнява определени условия.

За Босна в първоначалния проект се посочва, че ЕС е "готов да започне преговори за присъединяване... след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство".

Шарл Мишел пътува до Будапеща миналата седмица, но според източник на "Ройтерс", е напуснал Унгария "с празни ръце".

След срещата на европейските лидери през октомври, която обсъжда увеличаването на бюджета, за да се продължи помощта за Украйна, унгарското правителство организира национално допитване, изпращайки анкети до всички унгарски домакинства с 11 въпроса, сред които за приемането на Украйна в ЕС и за финансирането на Киев от Европа. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK