Оранжев код за валежи от дъжд и сняг в Благоевград и още шест области в петък

снимка: infomreja.bg, архив

Обявен е оранжев код за опасни метеорологични явления в седем области за утре, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките.

Областите с обявен оранжев код са: Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали и Хасково. Там прогнозата за времето включва обилни валежи от дъжд и сняг.

В други 19 области обявеният кодът е жълт, пише Vesti.bg. Това са: Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас.

Днес времето ще е облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд.

Още от рано тази сутрин над София вали сняг. Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток.

Основните пътища са проходими при зимни условия, информират от агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Температурите са в интервала от -4 градуса до 9 градуса. На автомагистрала "Тракия" в участъка Ямбол-Карнобат в посока към София временно е въведено ограничение на скоростта на движение до 70 км/час заради строителството на крайпътен обект.

Затворени са проходите "Златишки", "Върбишки" и "Троянски".

Временно е ограничено движението по пътя Благоевград-Кресна (преди малкия тунел на влизане в Кресненското дефиле) поради свлачище, информират от АПИ.

Водачите на моторни превозни средства трябва да се движат с повишено внимание по обходния маршрут по старото платно паралелно на главния път.

Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета, преминавайки по пътищата Юндола-Белово и Велинград-Сърница.

Екипите, ангажирани със поддържане на пътищата през зимата са направили обработки със смеси против заледяване на пътните платна на улиците, по които се движи градският транспорт, съобщиха от Столична община.

Обработени са районите на Панчарево, селата Плана, Железница, Бистрица и Пасарел, районите Витоша, Овча Купел и Банкя. С пясък са обработени пътищата към парк Витоша -Бояна- Златни мостове и Драгалевци – Алеко.

Обработки със смеси против заледяване са направени и на Южната дъга и на пътя София-Самоков в частта му към столицата.

107 машини снегопочистваща техника са разположени в града и са в готовност да се включат в снегопочистването при необходимост.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK