Опозицията в Гърция не ще името ”Илинденска Македония”

Алексис Ципрас Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлят предложението на Скопие да приеме името ”Република Илинденска Македония” като компромисно решение на дългогодишния спор между двете страни, предаде News.bg, като цитира Greek Reporter.

Докато премиерът Алексис Ципрас телефонира на политическите лидери и президента Прокопис Павлопулос, за да ги осведоми за преговорите с Македония, опозицията изрази опасения, че предложението има териториални претенции към Гърция.

Въпреки че няма официална реакция от правителството за предложението, гръцки медии съобщават, че Ципрас сериозно го обмисля.

"Това име е исторически и пряко свързано със стремежа за създаване на "македонска" нация и държава, която включва Солун и се простира до Егейско море", се казва в съобщение на основната опозиционна партия "Нова Демокрация". В съобщението се допълва: "Предложението дори е неприемливо и за обсъждане".

Гръцкият политик Фофи Генимата, лидер на центристкото "Движение за промяна", иска уверения от гръцкото правителство, че не е започнало преговори в този контекст.

Лидерът на Съюз на центристите Василис Левентис заявява, че е против всяко предложено име, което включва "Македония", докато председателят на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас подчертава, че предложението е "най-лошото от всички възможни опции".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK