Оплаквания от монополи и небанкови институции заливат Сдружението за правна помощ на потребителите в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Оплаквания от водоснабдителни и енергоснабдителни дружества постъпват в представителството на Сдружение за правна помощ на потребителите в Кюстендил. Това каза за ИНФОМРЕЖА адвокат Любомир Атанасов. В тази насока се обмислят да бъдат предприети съдебни действия за завеждане на колективни искове.

„Предстои да се види каква ще бъде конкретната материя и параметри за тези бъдещи колективни искове. Идеята с именно с колективна форма на защита да се помага на по-голям брой хора, а не да се води само индивидуална форма на защита, защото понякога проблемите идват не само от конкретния потребител, а и от общите условия на конкретния доставчик, на конкретния вид услуга. В много случаи тези условия противоречат на конкретни материални разпоредни и с това нещо и пряко и косвено нарушават правото на защита на потребителя“, каза адвокат Атанасов.

По думите му ще се работи в тази насока. Към настоящия момент има фрапантни оплаквания от граждани в представителството на сдружението в Кюстендил по отношение на проблеми, свързани с небанкови финансови институции, които използват практиката с арбитражните съдилища. „В тази насока обаче има изменения в нормите, съгласно които изменения физически лица вече не могат да подлежат на съдебен контрол в частните арбитражни съдилища, които са 5 на брой.  По това също ще се работи. Въз основа на тези изменения, решенията на арбитражните съдилища са нищожни“, уточни адвокат Атанасов.

По думите на Атанасов става ясно, че има не малко потребители, които са пострадали от подобни неравноправни клаузи в договори с небанкови финансови институции. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK