Оперни певци с гневни коментари по казуса "Камерна опера", излезе и наръчник как се закрива общински оперен театър

Снимка: Община Благоевград

Казусът "Камерна опера - Благоевград" предизвика горещи коментари и гневни позиции в социалните мрежи. Емоциите отприщиха слуховете, които се появиха преди няколко дни, свързани с предстоящо закриване на културната институция, която е с 50-годишна история.

Нападките са срещу общинското ръководство, което вчера даде свое становище по случая. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности, Христина Шопова, категорично опроверга твърденията, като ги нарече "абсолютно безпочвени и обида за хората, които работят в Камерна опера - Благоевград".

„Там има страхотни професионалисти. Подготвено е тяхно участие и в програмата на Коледния фестивал. Нека ги подкрепим, като отидем ние, като заведем и наши близки на техните концерти“, призова Шопова. Според нея тиражираната информация, излязла в медийното пространство, е "опит да се опорочат всички красиви неща, подготвени в навечерието на Коледа в града".

Мнението й обаче е, че по мениджмънта в културната институция има още какво да се желае. Именно заради това в момента усилията били насочени в посока подобряване на управлението.

„Информацията, че операта ще бъде закрита е пълна лъжа”, каза директорката на операта, Мила Йорданова пред Actualno.com. Йорданова все пак признава, че „наистина ще бъдат връчени предизвестия за освобождаване от работа на някои от служителите”.

По думите й причината се кореняла в това „че те не си уплътняват работното време. Не знам колко човека ще бъдат, може би около 5-6. В момента се решава техния казус”, посочи още Йорданова пред Actualno.com.

Известни оперни певци също не останаха безучастни и споделиха своите виждания. Днес тенорът Михаил Михайлов съчини "Наръчник за общински служители и други амбизиозни визионери", който публикува в личния си профил във Фейсбук.

Той е озаглавен "КАК ДА ЗАКРИЕМ ОБЩИНСКИ ОПЕРЕН ТЕАТЪР, В НЯКОЛКО ЛЕСНИ СТЪПКИ" и съдържа 7 основни точки. Ето и цялото му съдържание:

1. Не увеличаваме бюджета му повече от 10 години.

1.1. Държим хората на минимална заплата.

1.2. Изчакваме МРЗ да се повиши тройно, като бюджетът започне да покрива само фонд „Заплати”.

1.3. Вследствие на това, спираме парите за нови постановки.

1.4. После спираме и парите за АФИШИ. Художникът на театъра се принуждава да изрязва снимки на солистите от стари афиши, да ги АПЛИКИРА върху картон и с ФЛУМАСТЕРИ да направи нови афиши!!!

1.5. Не разрешаваме институтът да изнася продукцията си извън рамките на сградата, в която се помещава. Освен когато не става дума за мероприятие, организирано от общината, за каквито ще стане дума по-долу.

1.6. Не поправяме отоплението на голямата зала, в същата тази сграда, като по този начин ограничим използването ѝ единствено в месеците: септември, май и юни.

1.7. За 5 (пет) години упълномощаваме ръководството на института да покани цели двама (2) външни солисти-певци, но пък за сметка на това му даваме зелена светлина да развие симфонизма в града до нечувана висота, с гост-солисти инструменталисти от поне 3 континента.

1.8. Уволняваме единия от щатните солисти, но не назначаваме на негово място друг.

1.9. Не запълваме и щатните бройки на пенсиониралите се оркестранти.

2. Бавно и методично прилагаме стъпките от точка 1.

3. Логично се стига до момента, в който солистите или т.нар. ЛИЦЕ НА ЕДНА ОПЕРА вече не са важни, поради факта, че не сме им дали възможност да работят. Прилагаме реформаторското си и визионерско мислене и изразяваме желание да съкратим звеното „Солисти” от оперния театър.

3.1. Отклоняваме всички обвинителни нападки, свързани с акта на „ЗАКРИВАНЕ НА ОПЕРА”, защото, според нас, опера може безпроблемно да има и без солисти. Надяваме се някой да не ни попита: „А може ли община без кмет; отдел „Култура” без началник?”.

4. Когато тези сладури, солистите, отидат на среща с кмета, той трябва да им обясни, че бюджетът, да речем на една Камерна опера, да речем в Благоевград, е 300 000 лв, а връщат в хазната едва 3000 лв, под формата на билети.

4.1. Кметът задължително трябва да се разсее от всички мисли, че това изказване всъщност компрометира начина на управление на института и в частност хората на ръководните постове, които той е назначил и че клетите солисти нямат никаква вина за тази тъжна пропорция.

4.2. Кметът трябва услужливо да забрави, че функцията на една общинска структура е да обслужва нуждите на общината, а не да „изкарва” пари.

4.3. Кметът трябва да преглътне горчивината, че вече няма да има солисти, които да задоволяват културни нужди на общината, като да речем, да открият един фестивал на БАЛКАНСКАТА СКАРА, ПОД НАДСЛОВ „БЛАГОЕВГРАД МЕЗИ”. Нека кметът не мисли за наранените чувства на солиста-тенор, който вече никога няма да изпита удоволствието, докато пее Верди или Пучини, буквално под сцената да се върти агне на чеверме и пушекът да маринова фрака му, струващ 3 работни заплати в една, да речем Камерна опера, като тази в Благоевград.

5. Незасегнатите служители от института, не трябва да подкрепят предизвестените си колеги. Те са имунизирани.

6. Служителите от други културни институти не трябва да са съпричастни. Техният ред никога няма да дойде.

7. На обществеността на конкретния град трябва да не ѝ пука.

*Наръчникът може да бъде допълнен, в случай на нужда.

Безпощадна критика отправи вчера в социалната мрежа и друг оперен певец - Юрий Николов, който е с многобройни изяви на международни сцени и дългогодишен солист на Камерна опера - Благоевград. Ето какво гласи тя:

"Христина Шопова, хайде кажете, ако имате доблестта и достойнството си, точно кои смятате да махнете? Защото от първия мандат на Камбитов тази опера ви е трън в очите! И друго, мисля, че гробищата са най-посещавани, що не отворите още такива? Цялата политика, която водихте, и продължавате да водите срещу Камерна опера, е геноцид на културата! Образованието, трудът на колегите, не значи нищо за вас! Тази опера е създадена преди да се родите!!! Разсипахте я с грешни и некадърни решения! Затова си тръгнах от там, защото не можех да понеса това, което вече бяхте започнали като действия срещу нея! Опростачването на нацията е в пълен възход, благодарение и на управляващи като Вас! Нито един път, освен като имаше участници с международно признание, Вие г-жо Шопова, не посетихте мероприятие на операта! Не знаете дори програмата на операта преди коледните празници, както не сте и включили операта в коледните празници на града! Държахте я настрани, надявайки се да бъде забравена и омаловажена нейната дейност, както и почти 50-годишна история! Вие сте срам за културата на Благоевград, както вашия кмет! Цинизъм е да управлявате този ресор! Аз искам незабавната оставка на сложената от вас директорка, Милослава! Защото по-некадърен директор тази опера едва ли е търпяла, а, щях да пропусна любимият Ви Радевски, който беше също спуснат от Вас! Грешка след грешка! Та се замислям, дали изобщо ставате за този пост, който заемате....?!!! Отново Ви призовавам, напишете тук, кои ще бъдат с предизвестия утре!!!! И така ще разберем, дали коментираното тук, ще валидно! Сещам се и за едно мое предложение преди да напусна, което отправих към вас, да сложим на една маса портрета на Камбитов и Камерна опера, за да им премерим рейтингите... резултатът щеше да е шокиращ за Вас!! Сигурен съм!".

Общинският съвет на БСП в Благоевград също не пропусна да коментира случая, като излезе с отворено писмо до жителите на града. В него се казва: "Още един предизборен балон на кмета Атанас Камбитов отлетя в небитието. Голямата грижа за съхраняване и развитие на културните традиции на община Благоевград се оказа поредната лъжа. Поредното доказателство за безхаберието, за високомерието, за безпардонното отношение към културните институции и хората, който работят там. От няколко години Камерна опера линее, губи своята идентичност. И вина за това има грешната политика на общинското ръководство. Оставена на самотек, без нужната финансова, творческа и маркетингова подкрепа. По-лесно е да я няма, за да няма и проблеми".

Каква ще бъде съдбата на Камерна опера - Благоевград, предстои да стане ясно в близките дни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK