Опасно време! Поройни валежи в почти цяла България

Снимка: Нова тв

Значителни валежи ще има в в цялата страна днес и в петък. Ще вали интензивно почти в цялата страна без най-източните райони. На северозапад и в района на София ще вали мокър сняг. Количествата ще са до 15-20 литра на квадратен метър за денонощието.

На югозапад ще вали предимно дъжд с количества до 35-40 литра на квадратен метър за денонощието. В областите по поречието на река Дунав – Плевен, Русе и Силистра с падането на температурите дъждът ще преминава в сняг. Там ще има условия за поледици. Предупреждения в жълто и оранжево са в сила за почти цялата страна без източните райони.

Пожарната е на крак. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са изпратили подробни указания до всички областни управители и кметове на общини във връзка с очакваните интензивни валежи.

Дневните температури на запад ще са в интервала от 0 до 3 градуса, а в Източна България – до 10-11 градуса. Освен по Черноморието, топло ще е и в Предбалкана и в Югоизточна България.

В планините ще вали обилен сняг. Вятърът ще е силен със скорости до 40-50 километра в час. По планинските проходи ще има условия за снегонавявания и усложнения в трафика.

Динамичното време е следствие на средиземноморски циклон, който преминава над страната ни. Вечерта ще има кратко затишие, след което нов циклон ще донесе още валежи. В петък отново ще има сняг в западните райони на страната и дъжд на изток. В най-южните планински области отново ще има условия за екстремни количества до 50 литра на квадратен метър. В петък е в сила оранжев код за опасно време за цяла Западна и Централна България.

Времето ще започне да се успокоява в събота. В края на уикенда валежите ще спрат. Дневните максимални температури до края на седмицата ще се колебаят между 4 и 6 градуса.

Внимание! Опасност от наводнения в южната половина на страната. Заради валежите нивата някои реки ще се повишат в следващите дни. Риск от наводнения има във водосборите на реките Марица, Въча, Арда, Струма, Места, Доспат и Пиринска Бистрица. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK