ООН призовава Израел да прекрати "незаконните убийства" в Западния бряг

Снимка: ЕРА/БГНЕС

От началото на войната са загинали над 21 110 палестинци, предимно цивилни

ООН призова днес Израел да "сложи край на незаконните убийства" на палестинци в окупирания Западен бряг, като осъди бързото влошаване на ситуацията с правата на човека в региона, предаде Франс прес.

"Използването на военни тактики и оръжия в контекста на полицейската дейност, употребата на ненужна и непропорционална сила, както и прилагането на жестоки, произволни и дискриминационни ограничения на движението, засягащи палестинците, са изключително обезпокоителни", се казва в изявление на Върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.
       
Според официалната палестинска агенция един палестинец е бил убит днес на разсъмване при нахлуването на израелската армия в Рамала, на Западния бряг, по време на което са били претърсени обменни бюра, подозирани от Израел в прехвърляне на пари на "Хамас".

Хазем Катауи е бил убит, а други 14 души – ранени, четирима от тях са пострадали от огнестрелно оръжие при избухналите сблъсъци с израелски войници, съобщи агенция "Уафа". Трима други палестинци са били арестувани от армията "в домовете им", според същия източник.

Според същия източник израелската армия е претърсила и няколко обменни бюра и е "конфискувала десет милиона шекела" (2,8 млн. долара) в различни градове на окупирания Западен бряг.

Израелското министерство на отбраната заяви, че операцията срещу обменните бюра е започнала, след като министър Йоав Галант "подписал заповед, с която ги класифицира като терористични организации", обвинявайки ги, че превеждат средства на "Хамас" и Ислямски джихад – двете основни палестински въоръжени групировки.

Израелската армия направи изявление, че нейните сили са провели "мащабна операция за конфискуване на средства на терористичната организация "Хамас" на Западния бряг, по време на която са "конфискували милиони шекели и са арестували 21 души, издирвани за притежание на терористични средства".

Обиските бяха извършени в разгара на войната между Израел и тези групировки в ивицата Газа, започнала след кървавото нападение на 7 октомври, в резултат на което от израелска страна загинаха около 1140 души, повечето от които цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни. В отговор Израел, който се е зарекъл да "унищожи" Хамас, извършва бомбардировки и сухопътна офанзива на малката територия, където по последни данни на правителството на Хамас са загинали над 21 110 души, предимно цивилни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK