ООН прие резолюция срещу атаките на хусите в Червено море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резолюцията, внесена от САЩ и Япония, бе приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се"

Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно да бъдат преустановени нападенията на хусите срещу кораби в Червено море и призова всички държави да спазват ембаргото върху продажбата на оръжия за йеменските бунтовници, предаде Франс прес.

Резолюцията, внесена от САЩ и Япония, бе приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се". Тя изисква от "хусите да сложат незабавен край" на атаките, които "възпрепятстват международната търговия и нарушават свободата на корабоплаването, също както мира и сигурността в региона".

От началото на войната на 7 октомври между Израел и "Хамас" хусите, които контролират голяма част от Йемен, зачестиха нападенията си, за да възпрепятстват международния морски трафик. Те твърдят, че действат в солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Най-големият съюзник на Израел, Съединените щати, оглавиха през декември международна коалиция за защита на морския трафик в тази стратегическа зона, откъдето преминават 12 процента от търговските стоки в световен план. Коалицията е обект на критики от страна на Русия. "Няма как да не се безпокоим за сегашната ситуация в Червено море,... но сме разтревожени и от това, че САЩ и техните съюзници предпочитат, както обикновено, едностранно решение, наложено със сила", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Трафикът на контейнеровози в Червено море е спаднал с около 70 процента от средата на ноември заради нападенията, заяви вчера Ами Даниел, ръководител на консултантска компания в сферата на морския транспорт /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK