Онкоболницата на протест срещу готвеното сливане с МБАЛ - Благоевград

снимка: СБАЛО "Св. Мина" - Благоевград

Работещите в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания "Св. Мина" в Благоевград се вдигат на протест. Утре от 12,30 часа пред сградата на здравното заведение те ще изразят недоволството си от готвеното сливане на онкоболницата с МБАЛ - Благоевград.

"Декларираме нашето несъгласие с промените, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта сливане-ликвидация на бившите онкологични диспансери като самостоятелни лечебни заведения, и сме за запазване на съществуващата специализирана онкологична мрежа. Смятаме, че една система, градена повече от 70 години, и която понастоящем се стремят да въведат Германия и Англия, не може да бъде ликвидирана без медицински и икономически мотиви и всякаква липса на обществен дебат", заявяват в нарочна декларация лекари, медицински сестри и персонал от СБАЛО "Св. Мина".

Според тях сливането би довело не само до неудачи и несъвършенства в комплексното лечение на онкологично болните, а и пряка заплаха за техния живот.

В знак на протест от утре медиците от специализираната болница ще носят символична синя лента по време на работа.

Те призовават цялата общественост да се солидаризира и подкрепи протеста им.

Преди месец, навръх професионалния си празник 7 април - Световен ден на здравето, лекари, медицински сестри и лаборанти от СБАЛО "Св. Мина" отново излязоха на протест срещу новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK