Омбудсманът Васил Иванов: Институцията на обществения посредник трябва да стане третия основен стълб в местната власт

Снимка: Infomreja.bg

Обществените посредници от страната, в това число и кюстендилския Васил Иванов, заедно с националния амбудсман Мая Манолова внесоха законопроект в Народно събрание за изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Исканията са за независимост на институцията обществен посредник. „Според нас тази независимост ще се получи, когато финансирането не е от общинския бюджет, а бъде национално от бюджета на Република България. Когато не сме зависими от финансирането на общините считаме, че ще се увеличи нашата независимост, а също така ще се разшири и обхвата на обществените посредници“, уточни омбудсмана на Кюстендил, Васил Иванов.

Той уточни, че от 265 общини само 13 имат обществени посредници.

Другото предложение, което съдържа внесения законопроект касае всяка община с население над 10 000 жители, като идеята е тези общини да избират обществен посредник, а по-малките общини да могат да се сдружават, за имат право на такъв.

„Едно от най-важните неща, което поискахме това е избора. По сега действащия закон, избора на обществен посредник се прави с 2/3 от гласовете на общинските съветници. Считаме, че това е висок праг и затова голяма част от общините нямат обществен посредник. Предложението е изборът и освобождаването съответно да става с ½ от гласовете на общинските съветници“, обясни Васил Иванов.

Освен функциите, които имат по правилник да общуват с местната власт, обществените посредници смятат, че трябва да се разширят, така, че да имат възможност да сезират и държавни органи, които имат съответните фукнции на територията на дадена община.

„Всички стигнахме до един извод, а именно, че институцията на обществения посредник трябва да стане третия основен стълб в местната власт, след кмета и общинските съветници. Чрез тези изменения идеята е да се засили нашата роля, за да сме по-полезни на гражданите на съответната община“, допълни Васил Иванов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK