Омбудсманът: Неоснователно е искането на мобилните оператори за по-високи такси

Снимка: Infomreja.bg

„Миналата година вдигнаха цените си над 15 %, каква инфлация има сега?“

Неоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите от февруари. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът проф. Диана Ковачева. Миналата година телекомите вдигнаха цените си над 15 процента заради "съществената инфлация".

"Каква инфлация има сега? Телекомите вдигнаха таксите си миналата година и институциите не реагираха. Това са неравноправни клаузи, защото потребителите не могат да ги договорят. Заради неясни инфлационни клаузи в договорите, няма гаранция с колко ще се увеличи тарифата. Няколко пъти сезирах КЗП и Министерството на икономиката по въпроса. Институциите трябва много ясно да защитят гражданите, защото тези клаузи са неправомерни", обясни проф. Диана Ковачева.

Тя изрази задоволството си от това, че предложението й за възможността зрелостниците да се явят повторно на матура, за да повишат оценката си, е одобрено на първо четене.

"Надявам се това да стане и на второ четене. Учениците в 12 клас имат право на втори шанс. Не е честно една бележка, която е моментна, да бележи ученикът през целия му живот", каза Ковачева.

Тя коментира и искането на такси за електронни извинителни бележки за ученици.

"Безплатна трябва да е електронна извинителна бележка. Това е безобразно - детето ти да се разболее и освен, че не ходиш на работа, купуваш му лекарства и да заплащаш, за да извиниш отсъствията му в училище. Ако трябва да се плати изобщо, това трябва да бъде част от пакета на НЗОК, а от хората да не се взима нищо. Това не е редно, не е правилно, нито справедливо", категоричен е омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ще встъпи в длъжност от средата на април, като до тогава ще бъде омбудсман.

"Една моя студентска мечта се сбъдна. Още когато бях в университета, България тъкмо се беше присъединила към Европейската конвенция по правата на човека и за нас - студентите в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски", това беше голяма тема. Този съд е много популярен, българите го харесват, много често съдят държавата в него, той, както и омбудсмана, се явява една последна надежда за справедливост за тези, чиито права са нарушени."

Мандатът на съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е 7 години.

"Това не е четвърта инстанция на националните съдилища. Той е контролен орган, не пререшава делата, но разглежда жалби, свързани с нарушени права от страна на държавите по отношение на гражданите. България е осъждана почти по целия спектър на европейската конвенция, има дела за домашното насилие, за неефективно разследване и много други", обясни проф. Диана Ковачева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK