Омбудсманът Мая Манолова настоява за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Снимка: личен архив

Омбудсманът на РБългария Мая Манолова посети Община Вълчедръм и за пореден път се срещна със собственици на земеделски терени от Монтанско. Поводът бе въпросната схема, чрез която се отдават земи от несобственици, които сключват договори за наем, без да имат право. След това ги регистрират в службата по вписванията, без да са упълномощени от собствениците да управляват имотите им, за да получават евросубсидии.

„Само преди седмица разговарях със собствениците на земи в институцията, а след това и с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, с който набелязахме спешни мерки за преустановяване възможността на наглите измамници да злоупотребяват със земите на собствениците. Истинското решение на проблема ще се случи, когато се направят законодателни промени“, каза омбудсманът Манолова. На срещата в Община Вълчедръм, тя пое конкретен ангажимент пред хората още на 1 септември, първият работен ден на Народното събрание, да настоява и да внесе предложения за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, така че измамите и схемите със земеделски земи да станат невъзможни.

В крайна сметка става дума за посегателство върху едно от основните конституционни права – правото на собственост. „Най-малкото, което трябва да се направи, е да се върне обратно изискването за представяне на скица на имота в Агенцията по вписванията, така че да стане невъзможно вписването на договори от несобственици.

То е било отменено от парламента през м. януари т.г., улеснявайки изпълнението на престъпните схеми. Трябва да бъдем много внимателни, защото тук става въпрос и за т.нар. „бели петна“ – земи и имоти, които биха станали лесна плячка на измамници, защото хората, чиято собственост са те, по една или друга причина нямат връзка с тези земи“, категорична е Манолова.

 

Снимка: личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK