Омбудсманът Манолова и премиерите на страните от Вишеградската четворка с инициатива за промяна в европейското законодателство

Снимка: личен архив

Омбудсманът на Република България-Мая Манолова, заедно с премиерите на страните от Вишеградската четворка, на среща на високо равнище в Братислава, се обявиха за общ фронт срещу двойния стандарт при храните в Европа.

Те подемат инициатива за промяна в европейското законодателство, което към момента позволява на производители да предлагат и разпространяват храни с една и съща марка, но с различно качество и състав в различни точки на Европейския съюз.

„Като национален омбудсман, категорично подкрепих изразената от лидерите инициатива. Също така, обявих, че в рамките на българското председателство догодина, ще организирам форум, фокусиран именно върху нелоялните и подвеждащи практики с храни, които дискриминират гражданите от Източна Европа.

Това, за което настояваме, е създаване на ново законодателство – Европейска директива за производството и предлагането на храни, с която изрично да се забрани един производител да предлага храна с една и съща марка, но с различно качество и състав в различни точки на Европейския съюз.“, каза Мая Манолова.

Настояването е и в посока контролът да се извършва от единен европейски орган, тъй като се съмнението е, че националните органи за контрол върху храните могат да се справят с големите трансгранични компании.

Омбудсманът смята, че мерките, които в момента се предприемат от Европейската комисия, насочени към подпомагане на националните органи за прилагане на действащото европейско законодателство, са палеативни и няма да дадат резултат.

„Затова, ако в разумни срокове Европейската комисия не предложи ново законодателство, трябва да сме готови за следваща стъпка – Европейската гражданска инициатива, 1 000 000 подписа на граждани от поне седем европейски страни.

Аз като омбудсман ще подкрепя подобна инициатива и ще участвам активно, ако Вишеградската четворка я стартира. Освен за храните, страните от Източна Европа, ще поискаме и равни стандарти за почистващите препарати и козметичните продукти, които също са с по-ниско качество.“, уточни Мая Манолова. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK