Окончателно: До 6 месеца да започне изборът на новия състав на ВСС

Снимка: Infomreja.bg

Народните представители гласуваха със 135 гласа "За", 45 гласа "против" и 10 гласа "въздържали се"

Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Вносители са Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид.

Народните представители гласуваха със 135 гласа "За", 45 гласа "против" и 10 гласа "въздържали се", пише news.bg. Така след 3 часа в процедурни хватки и невъзможност да работят, депутатите приеха първия си законопроект за деня едва в близо 12.30 ч. Все още тече и председателски съвет в Народното събрание относно дневния ред на законодателния орган.

Законопроектът има две основни предложения. Първото е свързано с увеличаване на срока от три на шест месеца за започването на процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Второто предложение е свързано с детайлизиране на начина за извършване на съответния подбор на съдията, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Народните представители приеха, че всяка година съдебният съвет трябва да прави одит на системата за случайно разпределение на делата, но и на тази, по която се определя разследващият главния прокурор. Изискванията, на които трябва да отговарят системите за случайно разпределение, ще се уредят в наредба от министъра на правосъдието, съгласувано с министъра на електронното управление, и в шестмесечен срок всички системи да се приведат в съответствие с нея.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK