Около 70 хил. дка са засегнатите площи от градушки от началото на 2019 г.

Снимки МЗХГ

Около 70 хил. дка са напълно пропадналите площи, засегнати от градушки от началото на годината до момента. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в град Свищов.

Тя уточни, че е направена необходимата организация и в районите, в които метеорологичната обстановка позволява, комисии от Областните дирекции по земеделие вече извършват обследване. „Площите, които се заявяват за подпомагане по кампанията за директните плащания, която тече в момента, са около 38 млн. дка за цялата страна. Към момента са подадени 107 хил. заявления“, допълни тя.

Десислава Танева заяви, че земеделските производители, чиито площи са пострадали на 100 %, ще бъдат обезщетени чрез държавната помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани за напълно пропаднали площи, в резултат на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия. Компенсацията е по-добра, когато площите са  застраховани.

Десислава Танева отбеляза, че е проведено заседание на УС на ДФЗ миналата седмина, на което е решено средствата за помощта да бъдат с бюджет 4 млн. лв. Министър Танева съобщи, че вече са изплатени обработените протоколи за миналата година.

Практиката показва, че обезщетенията, които се плащат по тази помощ, не са надхвърлили 2,5 млн. лева и те са напълно достатъчни. "По прогноза очакваме в средата на юни да приключи градоопасния сезон и земеделските стопани ще бъдат компенсирани, съгласно правилата на тази помощ“, каза още министърът.

Министър Танева заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" посетиха засегнатите от обилните валежи села Морава и Драгомирово.

,,Голяма част от землището на село Морава е под вода и тук ще има вероятно най-много пропаднали площи”, съобщи министър Танева. На среща със земеделски производители Десислава Танева обясни, че през последните 2 години държавата е инвестирала близо 12 млн. лева и  още 800 хил. лв. през тази година за изграждане на още два командни пункта с 50 площадки в Хасково и село Тъжа.

 „Към момента протиградовата защита обхваща 17 хил. дка общо от близо 50 млн. дка обработваеми площи. Самолетният способ ще бъде възможен при изграждане на национална система на територията на цялата страна. За да работи системата трябва да има споделена финансова отговорност и консенсус между държавата и земеделските стопани“, категорична бе Танева. 

Тя подчерта, че по този начин ще бъде постигнат оптималният модел на противоградова защита и ще се минимизират загубите за производителите.

Министър Танева посети 200 дка насаждения с ечемик, които са пострадали. Тя увери земеделския производител, че ще бъде компенсиран за щетите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK