198 пожари са гасили българските пожарникари през изминалото денонощие. Всички пожари са локализирани, 18 са поставени под наблюдение, заяви пред NOVA гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му сред по-значимите пожари е този във Велинград, който е предизвикал частично бедствено положение заради задимяване, както и този в Кюстендил.

Той каза, че се е чул с колегите от Северна Македония, които работят активно и ограничават пожара. Основната им задача е да го локализират, за да не тръгне към България. Той е на десетина километра от страната. На нашата граница се правят специални операции, които се ръководят от областния управител на Благоевград, допълни комисар Николов.

Според него рискът ще се увеличи, ако се появи силен вятър. Към момента няма данни за необходима евакуацията в населените места, където бушуват пожари. Органите на реда обаче са в готовност при необходимост, да прибегнат към подобна мярка.

Опасността от пожари ще съществува поне до 14 август. Днес ситуацията е малко по-благоприятна. За съжаление, не вали там, където искаме, уточни комисар Николов.