Около 16 000 украински бежанци към момента са настанени в хотели, предимно по българското Черноморие, но и в някои от големите зимни курорти. Вчера бе обявено в Министерски съвет, че настоящата програма за настаняване на бежанци през Министерство на туризма се удължава с още две седмици, до 15 ноември, а бежанците ще бъдат пренасочени към държавни и общински бази.

За news.bg Константин Ботев, експерт в дирекция "Туристическа политика" към Министерство на туризма, обясни, че има достатъчно леглова база в базите, като бежанци ще бъдат настанявани само в бази, подходящи за зимни условия.

Предвидени са достатъчно места, които да поемат всички, нуждаещи се от подкрепа за настаняване украински граждани, потърсили временна закрила у нас, в подходящи държавни и общински бази. Изборът на бази е направен именно на принципа на тяхната пригодност за зимни условия, каквито предстоят.

Всеки един бежанец, потърсил убежище у нас от днес нататък, ще бъде разпределян към такива бази. В Министерство на туризма нямат информация да се налага да се търсят алтернативи, като например настаняване в бежански центрове или палаткови лагери.

Пренасочването на вече настанените ще се извършва от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна. На въпроси за здравната и образователната подкрепа за бежанците, отговори трябва да се търсят от МОН и МЗ, които осигуряват логистиката. Константин Ботев повтори, че Министерство на туризма е отговорно единствено за разплащанията към хотелиерите.

Към момента остава в сила решението да се отпускат по 10 лева на ден на човек без изхранване и 15 лева с изхранване, поясни Ботев и увери, че хотелиерите, настанили украински граждани, ще получат всички безспорни суми. Отпускането на помощта за хотелиерите става с включването им в списък, одобрен с Решение на министерски съвет, като за всяко плащане се одобряват и суми, които се отпускат с РМС на МТ за всяко конкретно плащане. Има известно забавяне на сумите за изхранване, но Константин Ботев обясни, че се извършват и насрещни проверки, а плащанията ще бъдат извършени след верифициране.

Има няколко най-чести варианта за забавяне на плащанията, обясни експертът от МТ. И посочи примери от проверките - ако лице, настанено в хотел, е започнало работа и не е уведомило хотелиера. Ако лицето е напуснало страната, но хотелиерът го води настанен. Ако лицето е настанено в друг обект без своевременно да е отчетено напускането му от предходния обект. Проблемът, свързан с декларациите за изхранване, ще бъде решен софтуерно, увери експертът.

Реално откази няма, има забавяне поради извършвани проверки и верифициране на настанените лица, като всяка жалба свързана с липса на плащане се разглежда индивидуално и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално.

В последните няколко седмици хотелиери сигнализираха за увеличен поток от украински бежанци, появиха се и съмнения за организиран приток към курортни комплекси. Такива сигнали, ако има такива, се разглеждат от други компетентни за това органи, а Министерство на туризма няма контролни функция в това отношение, посочи Ботев.

Контрол за законосъобразност от администратора се извършва чрез събиране на информация по служебен път от институциите със съответната компетентност - Главна дирекция "Гранична полиция" и дирекция "Миграция" на МВР, Държавна агенция за бежанците по отношение на лицата, получили временна закрила, и Национална агенция за приходите по отношение на лицата, сключили трудов договор на територията на Република България.