ОИК-Разлог: Общината е харчила пари за кампанията на кандидат-кмет

Снимка: Община Разлог, Фейсбук страница

Община Разлог ще трябва да премахне снимки от официално събитие

ОИК Разлог изпраща до Сметната палата сигнал за разходване на общински средства за предизборна кампания. Община Разлог ще трябва да премахне снимки от официално събитие, на което до временния кмет е и кандидатът Венцислав Гърменов.

Сигналът до Общинската избирателна комисия в Разлог бе подаден колективно от инж. Красимир Герчев – кандидат за кмет от ПП ГЕРБ, Велина Кулина – кандидат за кмет от коалиция „ПП - ДБ“, Радослав Кирев – кандидат за кмет от „БСП за България“, д-р Румен Кондев, кандидат за кмет от „Заедно за силна община“, Христо Зайков – кандидат за кмет от „Сдружение Бъдеще за община Разлог“

В жалбата се твърди, че има извършено нарушение на чл.168, ал.3 от ИК, тъй като представители на местна коалиция „СДС (ВМРО БНД)“, са взели участие като официални лица в тържествените чествания, провели се на площад „Преображение“ в Разлог на 11.10.2023 г. По този начин, същите са осъществили непряка предизборна агитация, насочена към гласоподавателите на община Разлог, чрез безплатното използване на публичен административен ресурс.

Твърди се също така в жалбата, че има извършено нарушение на разпоредбата на чл.183, ал.4 от ИК, изразяващо се в публикуването на снимки на кандидати за кметове и общински съветници от местна коалиция „СДС (ВМРО БНД)“ на официалната фейсбук страница на община Разлог, което се явява нарушение на нравствено-етичните правила на морала. Твърди се също, че представителите на местната коалиция, поименно посочени в жалбата, към настоящия момент, участват в управлението на община Разлог и са използвали властническото си положение, за да информират и поканят само своите кандидати за кметове и общински съветници, както и че са възпрепятствали участието на други политически партии сред официалните лица по време на тържествените чествания.

На 9.10. в официалната страница на Община Разлог във Фейсбук е публикувано съобщение до гражданите на община Разлог със следния текст: „Уважаеми госпожи и господа, Община Разлог Ви кани на тържествени чествания по повод 111 години от Освобождението на Разлог от турско робство“.

На следващия ден, същото съобщение-покана, е публикувано на официалния сайт на Община Разлог. На поканата е поставен гербът на общината и изрично е подчертано, че Община Разлог е домакин на мероприятието и кани гражданите на тържествените чествания. Безспорен е фактът, че тържествените чествания се организират и провеждат с бюджетни средства на община Разлог, от което следва, че се използва публичен административен ресурс.

На 11.10. на централния площад „Преображение“ е проведен спектакълът „Искри“, изпълнен от Национална гвардейска част, ритуал по вдигане на знамената, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и тържествена заря.

В часа на честване на празника, във вътрешността на площада, в зоната, предвидена за официалните гости, освен Мария Димова – областен управител на област Благоевград, д-р Мария Копанарова - председател на Общински съвет Разлог и Иван Гюров за ВрИД кмет на Община Разлог, присъстват и:

Георги Стипцов – кандидат за кмет на с. Баня;

Георги Пандев – кмет на с. Горно Драглище в последния мандат. Към настоящия момент, е кандидат за кмет на с. Горно Драглище и е в отпуск.

Гергана Колчева - Фарфарова-заместник-кмет по социалните дейности и кандидат за общински съветник от местна коалиция „СДС (ВМРО БНД)“;

Венцислав Гърменов ВрИД кмет на Община Разлог в последната година и кандидат за кмет на Община Разлог, в отпуск.

Росица Чатлабашева – кмет на с.Бачево в последния мандат. Към настоящия момент, е кандидат за кмет на с.Бачево и е в отпуск.

Лиляна Боянова – кмет на с.Долно Драглище в последния мандат. Към настоящия момент, е кандидат за кмет на с.Долно Драглище и е в отпуск. 

Всички изброени са издигнати, като кандидати от местна коалиция „СДС (ВМРО БНД)“ в настоящите местни избори. Те присъстват на събитието и се намират в периметъра от площада, изолиран с ограничителни въжета и предвиден за официални гости, което пък налага извода, че същите имат качеството на „официални лица“, а това внушава на гласоподавателите наличието на тъждество между кандидатите на местната коалиция „СДС (ВМРО БНД)“ и изпълнителната и местна власт.

ОИК приема за ОСНОВАТЕЛНА жалбата и ИЗПРАЩА настоящото решение на основание чл. 497, ал. 1 от ИК до Сметна палата на Република България.

Също така ОИК възлага на кмета на община Разлог да премахне снимките с кандидатите от официалната фейсбук страница на община Разлог. 

ОИК ще състави акт за установяване на административно  нарушение на чл. 183, ал. 4 от ИК на Венцислав Гърменов, Георги Стипцов, Георги Пандев, Росица Чатлабашева и Лиляна Боянова.

Настоящото решение може да бъде оспорвано пред Централната избирателна комисия по реда на чл. 88 от ИК, в 3-дневен срок от публикуването му.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK