ОИК-Петрич заличи коалиция "Роден край", която издигна Вельо Илиев за кандидат-кмет

Вельо Илиев, снимка: Infomreja.bg, архив

Невиждан предизборен скандал разтърси Петрич, след като в късния следобед вчера ОИК излезе с решение, че заличава регистрацията на местната коалиция „Роден край“, която издигна Вельо Илиев за кмет, като я реже от участие в изборите за кмет в община, общински съветници и кметове на села, съобщава Струма.бг.

Както е известно, коалицията издигна за кмет на община Петрич Вельо Илиев, който е и водач на листатата на коалицията за общински съветници. Решението на ОИК - Петрич подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред ЦИК.

Жалбата до ОИК срещу местната коалиция „Роден край“ е депозирана от друга местна коалиция - „За нашия Вельо“, която бе създадена, за да отклонява гласове от електората на Вельо Илиев. Председателката на ОИК - Петрич адвокат Антоанета Янчева обясни мотивите за решението така: „Регистрацията на коалиция „Роден край“ се заличава заради нарушение на чл. 128 от Изборния кодекс - наличието на регистрирана в Софийски градски съд партия със същото име, чиято регистрация е направена преди указа на президента Росен Плевнелиев за определяне датата на изборите. Даден е срок на обжалване”, поясни адвокат Янчева.

Проверка показа, че другата партия, носеща името на местната петричка коалиция - партия „Роден край“, е регистрирана от футболния бос от Бургас Ивайло Дражев.

Решението на Общинската избирателна комисия за заличаване на местната коалиция „Роден край“ е безумно. Членовете на тази комисия са взели тенденциозно решение. Цели се дестабилизация на обществото по време на предизборната кампания, да се манипулират хората, по всякакъв начин се търси служебна победа на кандидата на ГЕРБ. Ще искам оставката на членовете на ОИК, които са гласували за подобно решение. Те са се произнесли в законовия срок и сме получили регистрация. Ако има дублиране на имена на партии или коалиции, е било тяхно задължение да го проверят и в тридневен срок да се произнесат. Категорично ще обжалвам решението пред ЦИК и пред Върховния административен съд. Изпълнява се политическа поръчка, което е недопустимо. Лишават се петричани от конституционното право сами да изберат кой да ги управлява.

По време на всички местни избори през последните години в Петрич се правят някакви циркове с цел манипулиране на хората, а по този начин се злепоставя общината пред цяла България. Трябва да играем честно, изборите са едно състезание и да победи този, който избирателите са решили, а не да се търси служебна победа в полза на някой.

Аз и колегите, които ме подкрепят от различните партии и коалиции, ще дадем пресконференция, в момента не съм запознат подробно с мотивите на ОИК, но каквито и да са те, вината е изцяло в тях, защото е трябвало да проверят, и ако се окаже, че има дублиране в имена на коалиции, е трябвало в определен срок да се произнесат, а не когато вече сме регистрирани, когато предизборната кампания тече и тогава да взимат такова безумно решение, което е изцяло на политическа основа, коментира снощи кандидатът за кмет на община Петрич от коалиция „Роден край“ инж. Вельо Илиев.

Главният секретар на общината Туфчо Сандъкчиев заяви: „Това, което знаем, е, че е имало някаква партия с подобно име в Бургас, регистрирана в Софийски градски съд, последно тази партия „Роден край“ е участвала в избори през 2009 г., а съгласно закона, когато не е участвала - 5 години, тя се самозаличава, затова ще се иска от прокуратурата заличаване на тази политическа сила, тъй като това е в нарушение на закона.

Местната петричка коалиция „Роден край“ не е партия, а местна коалиция от няколко партии и наименованието дори по този показател няма пълно съвпадение с някаква партия „Роден край“ от Бургас”, заключи Сандъкчиев.

Искането за заличаването е направено от коалицията с подвеждащото има „За нашия Вельо“, регистрирана от Тодор Ангушев, който работи като диджей в „Сити клуб“, стопанисван от близка фирма до бизнесмена Живко Карадалиев фирма, който е кандидат за съветник от водената от Добринка Бацанова коалиция.

Ударът на ОИК - Петрич срещу Вельо Илиев стана само ден след като коалицията „Роден край”, която го издигна за кандидат-кмет, откри официално предизборната си кампания.

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//