Огнен ад изпепели къщите на най-бедните семейства в Господинци

снимка: infomreja.bg, архив

Две от най-бедните семейства в гоцеделчевското село Господинци останаха без покрив, покъщнина и произведения през годината тютюн, на които приходи разчитаха да изкарат зимата, пък и времето до следващата реколта. Причината е опустошителният пожар, изпепелил снощи домове на Зейнеп Пилева и Кезим Пилев, които са брат и сестра.

"Трагедията след огнената стихия в селото ни е голяма, ще търсим начин да помогнем на пострадалите семейства, кой с каквото може. Надяваме се Общината и ДГС - Гоце Делчев да съдействат, за което вече получих уверение от техни представители", коментира пред ИНФОМРЕЖА кметът на Господинци Ахмед Ходжов.

И двете институции са обещали да осигурят строителни материали и дървен материал за построяването на двете къщи, тъй като ремонтни дейности след пожара са невъзможни.

Напълно е изгоряла къщата на Зейнеп Пилева, която е с приземен и първи етаж. От сградата е останала само една желязна пружина от легло, всичко друго е сринато със земята. 

Къщата на брат й Кезим Пилев пък е с изгорял покрив и подпокривен етаж. При гасенето обаче е съсипано цялото имущество по долния етаж. 

И двете къщи са стари, с гредоред, които огнената стихия за кратко е унищожила.

"Имаше реална опасност да пламне и трета къща, но благодарение на огнеборците това не бе допуснато", каза още селският управник Ахмед Ходжов.

Вероятността за пожара е паднала искра от печката в къщата на Зейнеп Пилева, която запалила послания с домашно тъкани черги и китеници под и тъй като къщите са съвсем близо една до друга, пламнало и жилището на Кезим, обясняват трагедията жители на селото.

По време на пожара и в двете къщи е имало деца, които обаче бързо били изведени от горящите им довоме.

Няма пострадали при огнения инцидент, потвърдиха и от противопожарната служба в Гоце Делчев. Те коментираха, че са направили опит да гасят с маркуч, но пламъците не се повлияли. Въпреки че огнеборците се отзовали светкавично, от едната къща не могли да спасят нищо.

Сигналът за инцидента е подаден към 21,35 часа. Изгорели са около 180 кв.м покривна конструкция, тон и половина тютюн и покъщнина, е официалната информация на полицейския пресцентър.

Една трудна и безсънна нощ прекараха жителите на селото. И двете пострадали семейства са безработни и разчитат на изкараното по полето и тютюна. 

В момента се обмисля къде да бъдат настанени семействата на Зейнеп Пилева и Кезим Пилев, за да се пристъпи към почистване на отломките и възстановителните работи, докато не са паднали снеговете.

 

Ахмед Ходжов - кмет на село Господинци

КОМЕНТАРИ

ТЯ07:43 - 22.12.2013
Помагайте ,хора!
do kmeta20:00 - 17.12.2013
as sam muslumanin ,ako se tragne s molba po selata ot kmeta i s lice koeto she e otgovorno ne viqrvam da ne im se pomogne vseki she dade po neshto,,s edna molba do vsi4ki kmetove mislq 4e niqma da ostanat taka,
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK