Официално дадоха старт на Седмицата на гората в Кюстендил

Снимки: ОА - Кюстендил

На територията на лесопарк „Хисарлъка“ в Кюстендил днес бе официално открита Седмица на гората 2019 г. Гости на събитието от страна на Областна администрация – Кюстендил бяха зам.-областният управител д-р Матей Попниколов и главният секретар Гергана Михайлова.

Присъстващите гости и граждани на празника поздрави инж. Здравчо Тодоров – директор на Регионална дирекция по горите.

Той обяви и резултатите от проведения конкурс за рисунка и фотография, а част от победителите награди зам.- областният управител д-р Матей Попниколов.

В празничната програма взеха участие децата от вокална група „Алегра“ към ОУ „Ильо Войвода“, с ръководител Любомир Борисов.

С изпълнения се представиха и музикалната група от IV основно училище, с ръководител Гергана Каракашка и група „Калпазани“ към VI основно училище, с ръководител Лилия Александрова.

Малко по-късно, с поднасянето на венци и цветя, бе отдадена почит към лесовъда Йордан Митрев.

Венец бе положен и от зам.- областния д-р Матей Попниколов и главния секретар на ОА – Кюстендил, Гергана Михайлова.

Празникът Седмица на гората има достойна история, сътворена от всеотдайни хора, професионалисти, посветили живота си на една кауза – българската гора и нейното добруване.

През 1891 г. кюстендилският учител Йордан Митрев поставя основите на бъдещия лесопарк „Хисарлъка“.

Това дело е предвестник на бъдещия Празник на залесяването у нас. През 1934 г. се осъществява за първи път честването на празника да бъде цяла седмица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK