Здравните власти не очакват да има поредна ковид вълна, но грипната вълна тази зима се очаква да е по-тежка заради спад в имунитета. Тя се очаква към края на януари. Това заяви пред бТВ служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Системата вече е подготвена с ваксини срещу грип - те са 190 000 на брой и са безплатни, ще се доставят при личните лекари до петък, поясни той.

МЗ препоръчва на хората над 65 г. да се ваксинират. Меджидиев припомни антиваксърската кампания, която по думите му "пречи и на имунизационния календар и родители, които отказват да ваксинират децата си". МЗ максимално насърчава ваксините чрез МОН.

Над 700 000 са ваксините срещу коронавирус, те са в предостатъчно количество, посочи Асен Меджидиев. Няма обаче желаещи за първична ваксинация, а само за бустерна доза. С ваксина протичането на вируса е леко и не се натоварва здравната система, категоричен е той. Министърът уточни, че COVID-19 вече протича като грип и въпреки това здравната система е подготвена за епидемия с интензивни легла.

Меджидиев отрича националния план срещу пандемията на предходното правителство. Сега всеки вторник експертен съвет заседава в МЗ и се разглежда ситуацията в страната и се вземат решения за мерки.

Кантарджиев: без паника, с лимони и хигиена

Респираторните вируси като риновирусите се очаква да доминират над COVID-19 през предстоящите студени месеци. Не следва да има обаче опасения у населението, защото въпросните заболявания протичат дори по-леко от сегашния вариант на коронавируса. Това обясни от своя страна пред Нова телевизия бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, сега съветник към Столична община.

"Нищо фатално не трябва да очакваме, обществото е подготвено, имаме опит от коронавируса", категоричен бе професорът. "Грипът в момента протича два пъти по-леко, COVID-19 бе 10 пъти по-тежък първоначално, повече се умираше. Но той (коронавирусът) вече няма нищо общо с първоначалния, ухански вариант, при който на десетия ден се налагаше кислородно лечение", обясни Кантарджиев.

А как да забележим първите симптоми? "Всички риновирусни инфекции започват с гърло. Когато си спал, гърлото боли най-много. Правило номер едно - който е болен, да си стои вкъщи, а да не върши геройства по офиси и служби", посъветва Кантарджиев.

Лесен и ефективен начин за първоначално третиране на симптомите на заболяването пък е приемането на лимон, потопен в сода бикарбонат. Освен това - следва постоянно да се мият ръце и да се ползват мокри кърпи.

Ваксинирането също е от ключово значение, като вече по аптеките има противовирусни имунизационни препарати, посочи още професорът.

По темата недостиг на лекарства министър Асен Меджидиев каза, че се следи чрез система ЕСПА, има такъв на 69 медикамента и те са стопирани за реекспорт.

Основна задача на Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите е устойностяване на труда на медицинските работници, като е взет моделът от Франция, Германия, поясни Асен Меджидиев. Той заключи, че е изключително притеснен за Александровска болница, МЗ е ангажирано за създаване на оздразвителен план за болницата. Държавата е подготвила заем за здравното заведение. След направен вътрешен одит станало ясно, че "състоянието не е прекрасно" - освен натрупаните задължения преди настоящото ръководство, сега са натрупани още 23 млн. лв., каза министърът.

Той е изпратил медицински одит вчера и в момента МЗ обмисля дали да се искат оставки и кой да поеме ръководството, като се водят разговори с Медицински университет. По думите му обаче "смяната на едно лице с друго не е решение".