ОБЗОР: Акция срещу престъпността, търсенето на Янек и патроните на Капланов

Снимка: Infomreja.bg

Дупница на „борците“ - анализ на репортерските наблюдения

Под домашен арест за неправилно съхранение на патрони е Васил Капланов – Каплата, както е известен в Дупница. Междувременно Янек Миланов – в неизвестност от 31-и юли, е издирван в полето между Дупница и Сапарева баня при село Крайници, от където е бащата на Капланнов и където вече бе претърсван от водолази местен водоем.

Градът под Рила осъмна тази сутрин с жандармерийско присъствие, което се оказа, че няма връзка с нито един от двата случая – нито с патроните на Каплата, нито с изчезването на Янек.

Според МВР, акцията бе насочена срещу битовата престъпност, а към 12 ч. на обяд задържаните за 24 часа са 4-ма.

Хронологията на събитията сочи, че на 31-ви юли вечерта Янек Миналов, който живее във Франция, е бил в Дупница за лятната си почивка. Той се е срещнал с В. Капланов, с чиято бивша съпруга по-рано имал отношения. Янек многократно поискал среща за разговор с Каплата, бивш гард на братя Галеви, но Капланов отказвал. В злополучната за Янек нощ в последния ден на юли, младият мъж се срещнал с Каплата като се возили в автомобила на дупничанина. Последно трафик камери видели именно, че Янек е в колата на Каплата, след което слиза от нея в близост до бензиностанция и следите му се губят.

Телефонни клетки, проследени от полицията, сочат, че същата вечер Каплата и Миланов били до Крайници, където днес в полето над 100 служители на ГД „Жандармерия“ и „Гранична полиция“ заедно с полицейските кучета обхождаха терена… в търсене на следи, тяло или останки от Янек.

След като единственият роднина на Янек – брат му Марио Миланов, не успява да се свърже с брат си, е подаден сигнал до МВР за изчезването му, но проверка е започната едва след седмица от страна на полицията. Факт, който също ще бъде проверен от вътрешно разследващите органи на МВР, каза на брифинг в полето Николай Хаджиев – директор на ГД „Национална полиция“.

На 18-и август братът на Янек прави видеообръщение към главния прокурор с искане да бъдат ускорени действията по издирването, а на 21-ви август приятели и съграждани на Янек се събраха пред блока, където живее мъжа, за да попитат „Къде е Янек?“ и да подкрепят искането на Марио да бъде намерен брат му.

Автошествие премина през града. След няколко дни Марио Миланов бе приет в кабинета на главния прокурор Иван Гешев в ГП в София. Днес присъстващия на мястото на издирването на Янек – Гешев, каза, че е поел личен ангажимент към брата на Янек.

И именно от полето, между отъпкването на ожънатите нивя и душенето на кучетата, Гешев заяви, че това не е краят, а началото на заличаването на мутренския модел в страната и именно Дупница е мястото, което ще бъде „пречистено“.

За визитата на Гешев днес се разбра случайно между акцията в града и претърсването на село.

Връщайки се на хронологията… След автошествието и „тишината“ от страна на разследващите органи, Каплата бе показно задържан в дупнишко заведение, наричано „Червеното“. На 26-и август служители на ГДБОП сложиха белезниците на Каплата и се появи информация, че той ще бъде транспортиран в София, но остана в дупнишния арест.

Ден по-късно журналисти потърсихме „сметка“ на МВР къде е Каплата – изтекла ли е 24-часовата му мярка и ще бъде ли освободен, или тя ще бъде удължена на 72-часова.

Мълчание възцари както от страна на РПУ-Дупница, така и от прокуратурата – окръжна и главна. По-късно през деня официално бе предоставена информация от Окръжната прокуратура в Кюстендил, че срещу Капланов е образувано досъдебно производство за неправилно държане на боеприпаси, а по случая „Янек“ има друго досъдебно производство за отвличане, извършено от неизвестен извършител.

И така до днешния ден, в който три акции – за престъпността в района, за издирването на Янек и мярката на Капланов, белязаха Дупнишко.

Решението на Районния съд в града в края на работната седмица и ден е именно, че Капланов излиза под домашен арест, а мярката „задържане под стража“, поискана от ОП-Кюстендил, няма да бъде уважена.

Един от тримата защитници на Капланов е адвокат Емил Велинов – който бе и правен защитник и на братя Галеви. На репортерски въпрос дали Велинов и Капланов са говорили за Янек, отговорът на адвоката бе: За кой?! Той няма повдигнато обвинение, че да си говорим за "това нещо".

И след като Капланов е в дома си, макар и под арест, издирването край Крайници продължава освен в полето, така и в околните водоеми.

Гешев предупреди, че акцията може да продължи до 2-3 дни.

Дупница на „борците“

В града на развесените върби продължава да витае духа на издирваните с червен бюлетин братя Галеви, а Капланов е спряган за техен най-приближен гард. Той има „база“, която се намира в парк „Рила“, финансиран от братята въпреки че е общински.

Разказите на близките и съседите на Янек говорят за това как мъжът е бил заплашван многократно от неизвестни лица/ лице. Камък е забит в изолацията на фасадата под апартамента на Янек. Той получил и снимка с гробовете на покойните си родители преди изчезването си, получавал и постоянни текстови заплахи. Стреляно е с пушка по прозорците на апартамента му на четвъртия етаж на блок в ж.к. „Бистрица“.

Янек споделил за което на брат си и близки, но казал, че ще се справи сам.

Хората с мъка споделят как „момчето решило да прояви рицарство в мутренски времена“, а цялата „интрига“ всъщност се завърта около бившата жена на Каплата, така, както е започнала и Троянската война.

В Дупница има 4-ма в неизвестност, чието „убийство“, твърдят хората, е свързано с братята.

Говори се мутренски приоми – заплахи, горене на тела и поръчкови убийства.

За случая с Янек, въпреки лаконичността си, дупничани споделят, че може би мъжът е убит от Каплата и заровен в гориста местност или хвърлен в язовир, а дори Каплата не бил убиец, а само поръчител. Причината отново припомняме – ревността и чувството за собственост.

По случай ареста на Каплата и днешната мярка се коментира, че боеприпасите са само повод Васил да бъде задържан, а през това време да бъдат открити повече доказателства по темата „Янек“.

Жалко е, че надеждата у дупничани не се припокрива с тази на Марио Миланов. Той смята, че брат му може да е жив и се надява да е държан като заложник, докато хората са категорични, че има убийство, но труп може и да няма. Прокрадва се и трета версия, че Янек е бил неадекватен в нощта на срещата с Васил и може да е предприел ход, с който сам да е отнел живота си.

Да… „хората говорят“, но „боговете си мълчат“. Остава засилено полицейското присъствие в областта, за която се говори, че „всичко е на Галеви“ и че „всеки им бил братовчед“, защото вероятно въпреки скандиранията на жълтите павета „Мутри вън“, да си част от отдавна „погребаните“ ВИС и СИК е чест, тъй като кланът е клан, макар и в отминали времена.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ДНЕШНАТА АКЦИЯ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK