Обущарите и часовникарите в Кюстендил на изчезване

снимка: infomreja.bg, архив

Недостиг на обущари и часовникари в Кюстендил, отчитат от Регионалната занаятчийска камара. Двата занаята почти нямат последователи, а тези, които все още работят са на преклонна възраст, обяви председателят на камарата Даниела Стоянова.

“Вече с навлизането на електронните часовници, мобилните телефони и компютрите, никой не прибягва до този вид услуга – поправка на механични часовници”, коментира Стоянова.

Бич за сектора е и сивата икономика. Много от занаятчиите си работят вкъщи при домашни условия, за да избегнат данъците.

“Понеже нямат разходи си позволяват и дъмпинг на пазара и предлагат услуги на половин цена. Така крадат от клиентите на регистрираните занаятчии. И тук в Кюстендил, както и на национално ниво, 30 на сто от сектора е в сивата икономика”, добави Стоянова.

По данни на Регионалната занаятчийска камара, най-разпространеният занаят в града е фризьорството, а най-малко са регистрираните тапицери и многобройни Най-многобройни сте занаятчии в Кюстендил са фризьорите. Най-малък пък е броят на регистрираните тапицери и тези, занимаващи се с изработка на чанти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK