Обученията на граничната охрана са ключови за сигурността на границите на Шенген

снимка: ГЕРБ

В заседание на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, представители на Европейската комисия направиха изложение на Изменението на Кодекса на шенгенските граници и на Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген. Изслушан бе и докладчика Георгиос Папаниколау с първо представяне на доклада му по темата.

В станалите разисквания, евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева отправи към Комисията ключови въпроси, свързани с обученията на граничната охрана. В изказването си тя отчете предвидените мерки за съвместни обучения и подобряване на обученията на граничната охрана за изключително важен елемент от предложението. В тази връзка настоя Комисията да представи повече подробности за планираните обучения на граничната охрана с цел справяне със ситуации, включващи непридружени непълнолетни лица и жертви на трафик, защото сложният проблем засяга все по-силно Европа.

Мария Неделчева обърна внимание и на едно друго предизвикателство - миграцията на деца от една държава-членка на ЕС в друга, което ги прави уязвими към експлоатация, дискриминация и злоупотреба. В този контекст евродепутатът отправи въпрос, предвижда ли Комисията да включи в обученията справяне със ситуации с европейски граждани, които стават жертва на трафик и експлоатация в границите на ЕС.

Не на последно място Мария Неделчева посъветва Комисията да вземе под внимание всички добри предложения, направени в доклада на Карлос Коелю относно създаването на механизъм с цел проверка на прилагането на достиженията на Шенген.

Българският евродепутат определи регламента за Изменение на Кодекса на шенгенските граници и на Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген като още една стъпка към постигането на интегрирана система за управление на външните граници, към създаване на гъвкавост и ускорени процедури при граничния контрол, както и към улесняване на преминаването на вътрешните граници в ЕС. „Виждам много позитивни предложения, направени в документа на Комисията. Това например са  обособяването на отделни ленти за пътници освободени от визи; въвеждането на специални условия за пресичането на границите на екипи от спасителни служби, полиция, пожарна;  специални разпоредби за документите на граждани на трети страни от екипи на международни влакове, както и всички необходими технически адаптации, подчертани в текста”, посочи Мария Неделчева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK