Обсъждат връщането на мигащата светлина на светофарите

Снимка: Флагман. БГ

Причината - увеличеният брой ПТП - та

Искри между Регионалното министерство и Столичната община, след отпадане на предупредителното мигане на светофарите. Започва процедура по връщането му. Причината е ръст на катастрофите и нарушенията. От МРРБ обаче отричат да са налагали ултиматум, общината да премахне функцията.  В началото на месеца NOVA разказа за поетапното спиране на мигането на светофарите, защото било незаконно. Тогава от общината заявиха, че Регионалното министерство настоява функцията да се премахне. Последва ръст на катастрофите и нарушенията - преминаването на червено. А в четвъртък от министерството влязоха в задочен спор с общината. И казват, че не са искали мигащото зелено да отпада.

Над 200 километра из софийските улици. Това е разстоянието, което Петър навърта всеки ден с таксито си. И ежедневно става свидетел на последиците от промяната при светофарите.

“Създава невероятно много реални предпоставки за ПТП-та. Дали колата ще навлезе, например, на червен сигнал на светофара, което съответно ще бъде санкционирано. Дали аз, ако спра, колегата, който е зад мен с автомобила или камиона, той ще успее да спре и няма да ме удари”, посочва Петър Владимиров, таксиметров шофьор.

Няколко седмици след отпадане на предупреждението, много от шофьорите се изненадват от внезапното жълто и не спират навреме. Това се вижда и от камерите на светофарите.

„Неофициалното, което имаме като позиция от Пътна полиция – че наистина се наблюдава едно увеличение на ПТП. Нашите наблюдения показват същото”, категоричен е Димитър Петров, Център за управление на трафика – София.

Заради всичко това – от Столичния общински съвет са готови с проектонаредба, с която мигането да се върне.

 „За да улесним процеса, ние за пореден път сме свършили работата. Изпратих писмо на министъра, в което сме им предложили текст на Наредба. В Австрия от 50 години се ползва тази практика, т.е. не откриваме топлата вода, а е необходимо държавата да се намеси”, заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Държавата в лицето на Регионалното министерство обаче влезе в задочен спор с общината по темата.

„Столична община употреби медиите, за да хвърли някаква вина към МРРБ… МРРБ няма никакво отношение. Към този момент министерството нищо не е отговаряло – нито е отговаряло, нито е поемало инициатива”, категоричен е арх. Иван Шишков, зам.-министър, МРРБ.

Все пак и там започва дебат дали е възможно да се върне предупредителното мигане. „На нас ни се струва наистина удобно, струва ни се добре, но ако има сериозна юридическа пречка, ние трябва да изследваме възможността може ли да бъде преодоляна”, допълва зам.-министърът.

А вместо да спорят, таксиметровият шофьор Петър има друго предложение за институциите: „Апелирам към управляващите – граждани, един човешки живот да спасим - е достатъчен”. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK