Обсъждат мерки за военно обучение на българските граждани

Снимка: Infomreja.bg

За да се попълни Резерва, се обсъждат различни мерки за военно обучение на гражданите

Правителството е поръчало Стратегически преглед на отбраната заради променената среда за сигурност, като крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва. Това съобщава БНР.

В документа са посочени 51 проблема за анализиране и оценяване, свързани с отбраната на страната. Един от тях е недостигът на хора в Резерва, който трябва да е около 3000 души, но заетите длъжности са едва 13%.

За да се попълни Резерва, се обсъждат различни мерки за военно обучение на гражданите. Те варират от стимулиращи до задължителни. Една от тях е военното обучение да стане задължително за тези, които искат да работят в МВР или в държавната администрация. Или да бъде повишено заплащането за срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца.

Мерките не са достатъчно, признаха министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-министърът Атанас Запрянов. Те посочиха, че интересът към военната служба е намалял и че се нуждаят от политически консенсус за приемането на мерките. Те също така отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет "Донев" дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка. Съдът реши, че законодателят трябва да направи преценка в съответствие със заплахите. Това се разбира като "зелена светлина" за политиките, залагани в стратегическия преглед и в промените в закона за Резерва, които се очакват до края на февруари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK