Обсъдиха новото улично озеленяване в Банско

снимки: Община Банско

Обществено обсъждане за реконструкцията на съществуващото улично озеленяване на улица "Тодор Александров" в Банско се проведе днес. Това е поредната обществена инициатива на общинското ръководство с гражданите. С нея откритото управление на общината затвърждава тезата, че диалогът между гражданите и местната власт при осъществяването на обществено значими проекти е от съществено значение при взимането на управленски решения.

На срещата присъстваха заместник-кметът Александър Мацурев, ландшафтният архитект Райна Цигорийна и специалисти по озеленяването към Община Банско, както и живущите на улица „Тодор Александров”.

Младите специалисти на общината обясниха какви действия са предприети до момента относно реконструкцията на уличното озеленяване. По молба и след подписка на живущите от улицата в края на 2012 се сформира експертна комисия от външни специалисти от Лесотехническия университет в София, от НП „Пирин” и ДГС „Места”, която извърши обстоен оглед на фитосанитарното състояние на дърветата.

Комисията установи, че съществуващата растителност е над 60-годишна, болна и голяма част от дърветата са със стъблени гнилоти. През последната една година инцидентите с дърветата на тази емблематична за Банско улица, зачестяват. При всеки ураганен вятър падат клони, надвисват дървета, чупят имущество.

Специалистите препоръчват от гледна точка на безопастността на населението, на движимото и недвижимото имущество част от дърветата да бъдат отсечени незабавно.

Всички живеещи на улица „Тодор Александров”, които присъстваха на срещата, приветстваха предложението на общинското ръководство болните и засегнати дървета да бъдат заменени в най-кратки срокове, за да може да се гарантира безопасността на гражданите и гостите на курорта.

 

 

снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK