Общо 7 деца и един възрастен са с морбили от Пиринско (ОБОБЩЕНИЕ)

Снимка: Infomreja.bg

Има нови 4 случая на морбили, всички хоспитализирани днес в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград. 

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването по информация от РЗИ-Благоевград.

Три от случаите са на деца от Разлог, съответно на възраст 1 г. 5 м., 1 г. 8 м. и 13 г. Децата са били хоспитализирани в МБАЛ –  Разлог, с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени на 14.02. В момента се проучва имунизационният им статус.

Четвъртият случай е на мъж на 27 години от Разлог, пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица.

Лекувал се е в домашни условия, но поради неповлияване на симптомите, след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили. Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.

От извършените лабораторни изследвания на постъпилите на 14.02.2019 г. 12 проби в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ до момента 7 са с положителен резултат за морбили.

До края на деня се очаква да бъдат отчетени и останалите. 

Според здравното министерство вътреболнична инфекция е довела до епидемичния взрив в болницата в Разлог, съобщиха по-рано от бТВ.

Отделението е затворено, както стана ясно вчера.

Почти всички заразени с морбили са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса, потвърдено за bTV от здравното министерство.

Там са се заразили 18 от всички 21 болни – те са били на лечение в болницата по друг повод.

До днес следобед само четири от случаите бяха потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – гр. София, съобщиха от РЗИ-Благоевград.

Вчера са установени още 12 контактни лица - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването. Те са от Разлог, Банско, Белица и Якоруда.

Шест от тези деца и един родител- 27-годишният мъж, са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград. Другите пет са хоспитализирани в Окръжна болница – гр. София.

Първите 2 случая, които са хоспитализирани в ИО – на МБАЛ – гр. Гоце Делчев, продължават да се лекуват в отделението. В момента всички са в добро общо състояние, съобщи по-рано ИНФОМРЕЖА.

Общо са издирени 145 издирени контактни лица, които се наблюдават.

Връчени са предписания на всички ОПЛ в Благоевградска област да издирят всички свои пациенти до 18 г. възраст с пропуснати имунизации срещу морбили, за да бъдат обхванати с 1 доза ваксина.

За ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи по разпоредба на Министерство на здравеопазването със Заповед на Директора на РЗИ – Благоевград – д-р Калоян Калоянов се затвори детското отделение на МБАЛ- гр.Разлог. Децата нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат пренасочвани за лечение в ДО на МБАЛ – гр. Гоце Делчев и ДО на МБАЛ – гр. Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK