Общинският съвет с две сесии тази седмица

Даниела Савеклиева, снимка: Общински съвет - Благоевград

Общинският съвет в Благоевград ще заседава два пъти през тази седмица, стана ясно днес на пресконференция на председателя на ОбС Даниела Савеклиева.

Първата сесия е насрочена за сряда. На нея местните парламентаристи трябва да дадат съгласие Община Благоевград да кандидатства с няколко проекта за финансиране по Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция - България 2007-2012”.

„Срокът за кандидатстване по програмата изтича в четвъртък, затова е от изключително важно значение ОбС да даде санкция и общината да внесе своите проктопредложения. Това налага свикването на заседанието в сряда”, уточни председателят на ОбС Даниела Савеклиева.

Единият от проектите, с който общината ще кандидатства е свързан със защитата, управлението и насърчаването на екологичните ресурси чрез система за пожароизвестяване.

„Прогнозната му стойност е около 2,5 млн. евро, партньори по проекта, заедно с община Благоевград, са четири общини от Гърция и Институтът за космически изследвания и технологии. Предвижда се разработването на електронна информационна система за специализирани данни и въвеждането на система за ранно пожароизвестяване”, уточни Савеклиева. Друг проект по тази програма е свързан с използването на „зелена” енергия, като приблизителната му стойност е около 120 000 евро.

„Проектът цели да насърчи разумното използване на нискотемпературната геотермична област като стратегически енергиен източник за зелено развитие в България и Гърция”, коментира председателят на Общинския съвет.

Важен за благоевградчани е и проектът за безвъзмездна помощ, с който ще се даде възможност за проектиране на паркинг над река Бистрица в района на улиците „Даме Груев”,   „Цар Иван Шишман” до „Трайчо Китанов”, както и на многоетажен и подземен паркинг при закрития пазар, велоалеи, реконструкция на площадното и подплощадното пространство и на фонтаните на централния площад „Георги Измирлиев”.

По предложение на общинската администрация на сесията в петък Общинският съвет ще дебатира по предложения за разширяване на синята зона в централна градска част, както и промяна в Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред.

„Разширяването се налага заради увеличаването на трафика в центъра и необходимостта от подобряване организацията на движението и реда за паркиране. Така ще се избегне задръстване на възлови за града пътни артерии”, коментира Савеклиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//