Общината не толерира разделението на малките таланти от Благоевград

снимка: infomreja.bg, архив

Позиция на общинското ръководство по отвореното писмо от ДЮФА „Пиринска китка“

Ръководството на Община Благоевград е огорчено от писмото, подписано от името на 137 деца от ДЮФА „Пиринска китка“ и техните родители. Разбираме възмущението им, защото това е възмущение на деца, посветени на изкуството, на хора, чийто искрен порив е да творят красота. Истината обаче е, че зад детския наивитет и искреното огорчение стои грозното лице на анонимни манипулатори.

Привидният конфликт, използван, за да се хвърлят упреци върху общинското ръководство и да се създава напрежение между отделните състави в навечерието на коледните празници, е новият график за използване на помещенията за репетиции в зала „Яворов“. Необходимо е да се уточни, че от 27.11.2013 г. репетициите се провеждат по график, утвърден и подписан от Мая Дамянкина, Лилян Данчев, Георги Чопов, Даниела Механджиева, Симеон Стамболийски и Антоанета Цакова.

Съгласно този график, ДЮФА „Пиринска китка“ ползва залата и помещенията към нея на равноправни начала с ДФТА „Пиринче“. В интерес на истината,  досега „Пиринска китка“ имаше своеобразен монопол върху залата и много често ДФТА „Пиринче“ бяха ощетеният състав, защото в много случаи нямаше къде да репетират. Общинското ръководство никога не е толерирало безпринципно и няма да толерира разделението на децата.

Неговият стремеж винаги е бил да осигурява еднакви възможности за проява на детските възможности и талант. Децата от ДЮФА „Пиринска китка“ не са изгонени от залата. Те я използват съгласно утвърдения график във вторник, четвъртък, петък и неделя - и този график е подписан от техните ръководители. В останалите дни – понеделник, сряда и събота, залата се използва от ДФТА „Пиринче“.

Оставаме на непредубедения читател да прецени дали отношението на общината е справедливо спрямо двата състава или децата са манипулирани по най-грозния начин. Необходимо е да се допълни, че на ДЮФА „Пиринска китка“ е осигурено допълнително място за репетиции всеки понеделник и сряда в зала 5 на младежки дом от 17:00 до 20:00 часа. В същото време ДФТА „Пиринче“ не ползва тази привилегия.

Подхвърлянията в писмото за някакви финансови интереси и шуробаджанащина са грозни и са част от стилистиката и морала не на тези 137 деца, а на хората, които са ползвали чистия им порив да очернят общинското ръководство и да се облагодетелстват в личен план.

Когато тези автори изреждат наградите, успешните участие и отличия, постигнати от младите таланти на ДЮФА „Пиринска китка“, редно е да не пропускат и приноса на общината за тези постижения. Защото всички разходи по залата, заедно с консумативите като ток вода и парно са за сметка на община Благоевград.

Делението на децата на Благоевград на наши и ваши е недостойно и не прави чест на анонимните автори на писмото. Непростимо е да се използва коледният символ за подобно „заиграване“ и противопоставяне на двата състава, които са еднакво скъпи на общината и за които общината полага еднакви грижи.

Оставаме с надеждата, че здравият разум ще надделее в името на творческото развитие на децата на Благоевград и възпитаването им в принципите на толерантност и справедливост, а това става със силен личен пример, а не с анонимни отворени писма.

/Позицията е публикувана без редакторска намеса/

 

КОМЕНТАРИ

МИТКО18:49 - 04.12.2013
"ДЕЦАТА" ОТ ПИРИНСКА КИТКА МИ СЕ ВИЖДАТ МАЛКО ДЪРТИЧКИ.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK