Община Разлог дава 7 000 дка земя за развитие на селското стопанство

снимка: Община Разлог

В проекта на годишната програма на Община Разлог за придобиване, управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2013 година са включени 81 имота - земеделска земя за предоставяне под наем/аренда с обща площ 6867,905 дка.

Програмата ще бъде обсъдена на заседание на Общинския съвет в Разлог на 18 февруари. Дотогава всеки може да се запознае с нея, както и  да предложи за включване нови земеделски земи, съобщават от кабинета на кмета инж. Красимир Герчев.

За мери и пасища, които могат да се отдават под наем или под аренда само на земеделски стопани, отглеждащи пасищни животни, в програмата са определени имоти в землището на с. Бачево с площ 391,786 и в землището на с. Горно Драглище - 327,506 дка.

В плана на програмата са включени земеделски имоти за мери и пасища, които могат да се отдават под наем/аренда на лица, които са поели задължение да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние. В землището на Бачево те са с обща площ 3746 дка, в Баня - 889,788 дка, в Елешница - 46,265 дка.

В графата на ниви и ливади, които могат да се отдават под наем/аренда на земеделски производители за земеделски нужди попадат 34 имота от Разлог, Баня и Бачево с обща площ 1 466,56 дка.

Проектът на програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2013 г. отразява намеренията и желанието на ръководството на Община Разлог да бъде сведен до минимум процентът на пустеещите земи, като се дадат максимално големи възможности и избор на земеделските производители и животновъди.

Регламентирането на земеделските земи, които могат да бъдат отдавани под наем или аренда дава възможност на селскостопанските производители да планират своята дейност, както и да се възползват от националните и европейски субсидии в областта на селското стопанство.

Програмата по своята същност е отворен документ и се актуализира през годината, както и се допълва с всяко прието решение на Общински съвет - Разлог, свързано с придобиване управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, извън обявените в плана на настоящата програма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//