Община Разлог без дългове и дефицити, залага на социалната политика

снимки: Община Разлог

Капиталовият списък на Община Разлог за 2013 година е три пъти по-голям от общия бюджет. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на проектобюджета за настоящата година.

Обявено бе, че Община Разлог няма дефицити, задължения и неразплатени сметки за 2012 г.

Общата рамка на бюджет 2013 е 13 233 000 лева. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев обяви, че проектобюджетът е оптималният, който може да се изготви и предложи на база отчета за изпълнение през изминалата година.

От своя страна капиталовият списък на община Разлог може да бъде определен като исторически висок. Той възлиза на 39 000 000 лева, от тях средствата от проекти по програми, финансирани от Европейския съюз, са 37 185 000 лева. 418 000 лева е субсидията за капиталови разходи от републиканския бюджет.

Акцент в проектобюджет 2013 г. е поставен върху социалните дейности. Увеличава се субсидията за образованието с 10 %, което означава че образованието ще има още по-голям финансов ресурс за да посрещане нуждите си, както и да предлага по-добро образование.

Увеличен е и бюджетът на детските градини. Освен държавната дотация, община Разлог е заложила и дофинансиране в размер на 420 000 лева за детските градини. Читалищата същото увеличават бюджетите си с 10% , с което се  очаква предоставянето на по-добра възможност за изява и развитие на интересите на хората. Социалната политика на община Разлог се провежда и чрез предприятието Домашен социален патронаж, като за 2013 г. също е заложено дофинансиране на дейността му с над 140 000 лева. Организациите с нестопанска цел получат за поредна година финансова подкрепа и доверие от общината.

Прави впечатление, че през 2012 година основният проблем е несъбраните такси за битови отпадъци. През 2009 година по инициатива на инж. Красимир Герчев чувствително бе намален размерът на местните данъци и такси за фирмите и оттогава те не са променяни.

Несъбранте приходи от таксите за битови отпадъци са 350 000 лева за 2012 г. Община Разлог ще предприема принудително събиране на задълженията съобразно законовия ред, чрез НАП или чрез частни съдебни изпълнители.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK