Община Кюстендил ще кандидатства за кредит от ФЛАГ за реализацията на три проекта

Надя Каратова, снимки: Цена Желязкова, infomreja.bg

В Кюстендил обсъждаха публично намерението на общинското ръководство да се вземе дългосрочен кредит от Фонда за органите на местното самоуправление, „ФЛАГ” ЕАД. Средствата са за инвестициите, които Община Кюстендил трябва да осигури по три вече спечелени проекта. И трите са по Програмата за Трансгранично Сътрудничество между Република България и Република Македония. Обсъждането води Надя Каратова, заместник-кмет по икономика и финанси.

Дали защото периодът на летните отпуски е в разгара си, дали заради августовската жега, или пък заради понякога проявяващата се обществена незаинтересованост при подобни случаи, публичното обсъждане мина при минимален интерес от страна на кюстендилци.

От общинското ръководство ще искат кредит от фонда за три проекта, спечелени преди около три месеца. Финансирането обаче започва през декември. Междувременно, сроковете на проектите изискват реализацията им да започне. Освен това, в края на годината бъдещият Общински съвет все още няма да функционира, за да гласува средствата, които Общината трябва да инвестира. Парите не са разчетени и в годишния бюджет за 2011, тъй като проектите са били пуснати за кандидатстване още в края на 2009 година. Другото основание за искане на кредит от ФЛАГ е, че – по думите на инж. Каратова – с изключение на общинските приходи от данъци, голяма част от останалите вероятно няма да бъдат изпълнени.

Сумата, за която общината ще кандидатства, няма да надвишава 331 600 евро. Особеното при кредитирането от Фонда за органите на местното самоуправление е, че ползване на заем се разрешава, само ако има подписани договори с основните изпълнители. Максималният лихвен процент е 6, 375%. Според Надя Каратова повечето общини обаче получават кредити при по-ниски стойности на лихвата. За всеки кредит процентът на лихвата се определя индивидуално.

Община Кюстендил е водещ партньор по един от трите проекта, на тема „Туризъм без граници”, а партньор е община Крива паланка. Инвестицията тук е около 100 000 евро – за създаване на информационни терминали за информация за местни забележителности и за туристически услуги в двете общини. По останалите два проекта Кюстендил партнира – на община Щип в проекта „Споделеното знание – инвестиция в бъдещето”, по който се предвижда инвестиция от около 108 000 евро за създаване на интернет база данни с всички проекти на общината от последните пет години – и  спечелени, и разработени, но неодобрени. Водещ партньор по третия проект „Превръщане на линиите на разделение в точки на сближаване” е община Дойран. Там инвестицията от българска страна е в размер на 66 000 евро – за реконструкция на военния бункер на вилата на генерала в лесопарк Хисарлъка и рехабилитация на пътя, който води към костницата край Гюешево.

Обезпечението на кредита е от бъдещото финансиране на проектите, прехвърлянето на суми от Програмата за трансгранично сътрудничество към ФЛАГ е автоматично. От друга страна, Министерският съвет ежегодно издава постановления, с които се регламентира възстановяване на лихвите, които общините плащат на фонда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//