Община Кюстендил с покана към ЧЕЗ заради пожарите в горските територии

Снимка: Община Кюстендил

Кметът Паунов: Хиляди декари гори вече са опожарени и съсипани

Община Кюстендил отправи официална покана към ЧЕЗ за среща и детайлно изяснява на ситуацията с пожарите. Това обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов. По негови думи хиляди декари гори вече са опожарени и съсипани, а титулярят е длъжен да почиства сервитутните зони чрез изсичане на дървета и клони.

„В много от малките населени места сме страдали, включително и на празници като Богоявление и Йордановден - 17:00 ч силен вятър и по цели нощи хората седят без ток, в зимните студове на - 20 градуса. Но тази година със заплахата на човешки животи, със загубата на човешки животи, няма как да се твърди, че ЧЕЗ няма отношение, ясно е че всеки търси оправдание.

Нашите хора също са непрекъснато на място. Измъчиха се, там 15 дни никой не е излизал“, обяви още кметът на Кюстендил.

Той цитира и Наредба №16, според която сервитутите на енергийните обекти, при упражняване на сервитутите, титулярят е длъжен да почиства зоните върху поземлените имоти в горските територии, представляващи просеки.

„Очакваме ги на среща, за да им представим реалната ситуация и сме убедени, че съвместно ще намерим решения по най-бързия начин - как да бъдат подобрени условията за експлоатация, разбира се пък тези инвестиции се отплащат с качествената инвестиция“, заяви още кметът.

До този момент по дарителската сметка за пострадалите при пожара в Долно село са постъпили 1 470лв. Вчера комисия към Общината е обходила над 50 постройки, като само 1 от тях е била постоянно обитаема и 1 временно обитаема.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK