Община Кюстендил пуска атракционна линия „Пауталия“

Снимка: Infomreja.bg

Кметът инж. Огнян Атанасов представи новата общинска транспортна схема

Кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и главният експерт „Организация на обществения транспорт“ Даниела Бакалска представиха новата общинска транспортна схема.

Проектът за нова Общинска транспортна схема за осъществяване на обществен превоз на пътници с автобуси на територията на Община Кюстендил е качен на официалния сайт на община Кюстендил.

Заинтересованите страни могат да подават писмени становища, мнения и предложения в деловодството на общината до 15 януари, когато изтича срокът на общественото обсъждане, информира кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Общинска администрация разработи проекта за нова общинска транспортна схема с цел подобряване на транспортното обслужване на територията на Община Кюстендил и превръщането на обществения транспорт в предпочитан начин за придвижване. В новата транспортна схема са оптимизирани маршрутите на градския транспорт, което гарантира пълното покритие на всички квартали в града.

Новата транспортна схема включва 4 градски линии, които ще претърпят корекции след общественото обсъждане.

„Амбицията ни е за сесията на Общински съвет на 31 януари да бъде гласувана, затова моля за активност от нашите съграждани и бизнеса, които да се запознаят със схемата. Ако имат предложения да ги отправят по време на общественото обсъждане и да могат да бъдат анализирани заедно със специалистите, за да могат да бъдат вземани съответните решения“, заяви кметът инж. Атанасов.

По време на общественото обсъждане са проведени срещи с всички местни превозвачи, които са запознати с нея. Очакваме и техните писмени предложения по време на общественото обсъждане, за да можем да се съобразим с техните предложения, посочи още кметът.

Ще бъде пусната и атракционна линия „Пауталия“, която е с дължина 4,6 км. Тя е по маршрута площад „Велбъжд“- „Вилата на Генерала“- „Чешмето“- „Бохемия“ - площад „Велбъжд“.

Атракционната линия най- вероятно ще бъде изпълнявана с туристически бус. Тя ще е сезонна, цената на билета ще бъде определена от превозвача, който ще я обслужва.

„Не може да бъде влакче, защото има изменение в Наредбите на МВР, в които се забранява движението на атракционни влакчета по общинската пътна мрежа. Те нямат право да пресичат общинска или републиканска пътна мрежа. Маршрутът от площад „Велбъжд“ преминава през ул.“Цар Освободител“, пресича ул. „Гороцветна“ и не може да се изпълнява от влакче. По смисъла на наредбата на МВР влакче може да се движи само в затворени паркове“, каза още кметът.

Линиите по селата се запазват, като ще има нова линия, която ще е до село Буново. Новата линия не е включена в общественото обсъждане, но ще бъде предвидена след него, уточни кметът.

„Като цяло линиите си запазват часовете и местата, особено линиите, които обслужват малките населени места, Ще бъдат информирани кметските наместници и кметовете на кметства да се запознаят с транспортната схема , очакваме и техните предложения. Апелът ми е да има активност от страна на нашите съграждани и то сега, когато правим транспортната схема. Нека да са активни, да дават предложения, след което администрацията има една седмица да обработи постъпилите предложения и съответно те да бъдат заложени в транспортната схема“, призова инж. Атанасов.

Новата транспортна схема ще бъде предложена за гласуване на 31 януари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK